SZTE Info

Sajtómeghívó - a tévhitek elleni "Vigyázz, kacsa!" előadói versenyre

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a tévhitek elleni, „Vigyázz, kacsa!” című előadói versenyre 2019. április 6-án, szombaton 14 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Gyógyszerésztudományi Kar épület, Szeged, Eötvös u. 6.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napjainkra jellemző információáradatban fontos felismerni a tudományos bizonyítékokon alapuló módszerek és készítmények, valamint az áltudományos szenzációk közti különbséget, hogy ne válhassunk az utóbbiak áldozatává.

 

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara előadói versenyt hirdetett középiskolás diákok számára, hogy elősegítse a kritikus gondolkodásmód és vitakészség kialakítását. A versenyen résztvevő diákok feladata, hogy minél alaposabban feltárjanak egy az egészségmegőrzéssel vagy gyógyítással kapcsolatos tévhitet, illetve áltudományos nézetet. A területhez tartozó tudományos bizonyítékok révén cáfolják meg azokat, továbbá kreatív módon és közérthetően próbálják felhívni a figyelmet a probléma veszélyeire.

 

A 2019. április 6-án megrendezendő döntőn a verseny írásbeli fordulóján legjobb eredményt elért diákok mérhetik össze tudásukat és előadói képességeiket. Az előadásokból ki fog derülni, hogy például gyógynövény-e a parlagfű, mérgező-e a nátrium-glutamát és vitamin-e a B17-vitamin. Szó lesz továbbá arról is, hogy mit várhatunk a homeopátiától, illetve arról, hogy mire jók az antioxidánsok. A diákok előadását követően az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, dr. Zupkó István tart izgalmas előadást a gyógyszerkutatásról. A 14 órától kezdődő nyilvános előadásokra minden érdeklődőt várunk az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Eötvös utcai épületébe.

 

További részletek az SZTE Hírportálján: „Vigyázz, kacsa!” – Diákok az SZTE GYTK vetélkedőjén az áltudományos mítoszokról

 

Az SZTE GYTK idén először életre hívott rendezvényére tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.