SZTE Info

Sajtómeghívó- Orvostörténeti kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Magyar Reumatológusok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Reumatológia Magyarországon – orvostörténeti kiállítás a Magyar Reumatológusok Egyesülete fennállásának 90. évfordulója alkalmából című kiállításra 2019. április 8-án (hétfőn) 15.00 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktatási Központ (Dóm tér 13. I. emelet)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozat nyitóeseményén köszöntőt mondanak:

Dr. habil Zakar Péter, SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes

Prof. Dr. Lázár György, SZTE Általános Orvostudományi Kar dékán

Dr. Németh László, SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnök

 

A kiállítást megnyitja:

Prof. Dr. Gömör Béla, Magyar Reumatológusok Egyesülete és az Európai Reumatológus Szövetség korábbi elnöke

 

A vándorkiállítás bemutatja a hazai reumatológia kialakulásának forrásait, a kivételes természetei feltételeket, a segítő európai hatásokat, amelyek lehetővé tették az elődök számára, hogy a világon az elsők között, Dániát, Belgiumot és Németországot követően, Franciaországgal egy évben megalapíthassák az egyesületet. A kiállítás nemcsak egy patinás egyesület élénk szakmai és közösségi életébe és a reumatológiának a fürdőorvoslástól az innovatív immunológiai diagnosztikáig és terápiáig ívelő fejlődésébe, hanem a magyarországi orvoslás kultúrtörténetébe is izgalmas bepillantást kínál.


Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.