Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Nyolcadik éve a legzöldebb magyarországi egyetem az SZTE

Sajtóközlemény - Nyolcadik éve a legzöldebb magyarországi egyetem az SZTE

2019. január 03.
2 perc

Világ és európai viszonylatban is javított 2017-es „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2018-as világrangsorában az SZTE a 77. helyezést érte el, és a korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 34., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A 2018-as GreenMetric felmérés szerint 81 ország 719 felsőoktatási intézménye közül 77. helyezett a Szegedi Tudományegyetem. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 34 ország 95 intézménye, addig 2017-ben 76 állam 619 egyeteme válaszolt. A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény 2012 óta amellett végez világ, és Európa szinten is a top 25% egyetemek között, hogy 6 év alatt több mint 500 új intézmény csatlakozott a felméréshez. Az SZTE által megelőzött egyetemek aránya 86 százalékról 89 százalékra javult.

 

Az európai zöld rangsor 34. helyét szerezte meg a szegedi universitas. Előtte – egy orosz egyetemet kivéve – csak nyugat- és észak-európai intézmények találhatóak. Az SZTE az európai zöld intézmények listáján szereplők 85 százalékát körözte le.

 

A szegedi egyetem a maga 77. helyezésével és 7050 pontjával jelentősen megnyerte a kérdőívet kitöltő 8 magyarországi felsőoktatási intézmény zöld versenyét. A hazai sorrendben a második helyezett Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben 140, a harmadik az ELTE: a teljes lista 264. helyén végzett. Az SZTE és a második legjobb magyar intézmény között 975, míg a szegedi eredményt az utolsó helyezett hazai egyetemével összevetve 3675 a pontkülönbség.

 

A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE kategóriánkénti eredményei megmutatják, hogy továbbra is a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 92 százalékát begyűjtötte, emellett jelentősen javított a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén. A jövőbemutató zöld feladatok terén az energiamenedzsment adatbázisok további fejlesztése és az infrastrukturális korszerűsítések folytatása jelentheti a további lépéseket.

 

További információ kérhető Gyarmati Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatójától a 62/546-617-es telefonszámon.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek