SZTE Info

Sajtóközlemény - Szabó Bálint önkormányzati képviselővel kapcsolatban

Szabó Bálint önkormányzati képviselő az elmúlt hónapok során több ízben méltatlan és valótlan állításokat fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetemről és annak vezetéséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ezen állításokat határozottan és ismételten visszautasítjuk!

 

Szabó Bálint közérdekű adatigénylés keretében az SZTE 12, általa feltételezett partnere vonatkozásában kérte a szerződések és a hozzájuk kapcsolódó dokumentáció átadását. A 12 potenciális partnerből három magánszemély, akiknek adatait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint nem tehetjük ki honlapunkra. Egyebekben jelezzük, hogy Egyetemünk ezen törvény hatálya alá tartozó kért szerződéseket a törvény rendelkezéseit betartva honlapján a törvény életbe lépése óta közzéteszi.

 

Egyebekben megjegyezzük, hogy az SZTE-n számos kolléga dolgozik, akik a szabadidejükben szerepet vállalnak Szeged közéletében. Ez mindaddig elfogadható, amíg az adott munkavállaló ezt nem az Egyetem falain belül teszi, a politikai szerepvállalás alkotmányos joga minden magyar állampolgárnak.

 

Vannak kollégáink, akik fenti alkotmányos jogukkal élve az önkormányzati választásokon elindultak, egyes kollégák mandátumot is szereztek. Ez a foglalkoztatás szempontjából jelentőséggel nem bír.

Korábbi közérdekű adatigénylések teljesítése során más adatkérőknek – jogszabály előírta keretek között – a Szabó Bálint közérdekű adatigénylésében is megjelölt személyek foglalkoztatása vonatkozásában intézményünk tájékoztatást nyújtott. Így teljességgel megalapozatlan az a feltételezés, hogy intézményünk e kérdésekben elzárkózna a válaszadás elől.

 

Szabó Bálint közérdekű adatigénylésének másik része az SZTE kilenc egyéb feltételezett szerződésére és az azokhoz kapcsolódó dokumentációk kiadására vonatkoznak, azok terjedelme a jogszabály szerinti költségtérítés igénylését indokolja, amelyről őt határidőben tájékoztattuk.

 

Szabó Bálint akárhány alkalommal tarthat ebben a témában sajtótájékoztatót, a Szegedi Tudományegyetem a törvényi előírásoknak megfelelően a fenti válaszokat tudja adni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.