SZTE Info

Sajtómeghívó- Szeged lesz az attoszekundumos tudomány fókuszpontja

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az ATTO 2019 konferencia (7th International Conference on Attosecond Science and Technology) megnyitójára 2019. június 30-án, vasárnap 18 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület. 2. emeleti díszterem (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019. július 1. és 5. között Szeged lesz az attoszekundumos tudomány fókuszpontja: 350 kutató gyűlik itt össze, hogy megvitassák az attoszekundumos tudomány és technológia legújabb eredményeit. A kétévente megrendezett, nemzetközi Attoszekundumos Tudomány és Technológia konferenciasorozat 7. eseményének (ATTO 2019) szervezőbizottságát 29 nemzetközileg elismert, attoszekundumos tudományterületen dolgozó szaktekintély alkotja, a szervezőbizottság elnökei Varjú Katalin professzor, az ELI-ALPS tudományos igazgatója és Dimitris Charalambidis professzor, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója.

 

A konferencia programjában 93 előadás és két interaktív poszterszekció szerepel, ez utóbbiakon 200-nál több tudományos posztert mutatnak be. A konferenciához kapcsolódik 22 szponzor kiállítása is. A résztvevők látogatást tesznek az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban, és számos lehetőségük lesz Szeged és Magyarország kultúrájával, történelmével, építészetével és gasztronómiájával való ismerkedésre is.

 

A konferenciáról további információ itt. A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.