SZTE Info

Sajtómeghívó- Bababarát Kórház program és az ehhez kapcsolódó képzés bemutató sajtótájékoztatójára

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Korábban érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és munkatársait az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Korábban Érkeztem Alapítvány együttműködésének révén elindítandó „Bababarát Kórház” program és az ehhez kapcsolódó képzés bemutató sajtótájékoztatójára 2019. június 18-án, kedden 9 óra 30 percre. Helyszín: Gál Ferenc Főiskola (6720 Szeged, Dóm tér 6.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Résztvevők:

Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója

Prof. Dr. Orvos Hajnalka, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályának vezetője

Dr. Várady Erzsébet, Szoptatástámogató Nemzeti Bizottság tagja, az IBCLC Laktációs tanácsadó, a program oktatója, neonatológus (újszülött-gyógyász)

Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója

 

A „Bababarát Kórház” kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen felismerve, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős hatással van, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban. A kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdést biztosítsa minden újszülött számára azáltal, hogy olyan környezetet teremt az intézményekben, amely a szoptatást normaként támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.