SZTE Info

Sajtómeghívó - SZTE Nagy Véradás 100. nap

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az év 100. napján rendezett egyetemi véradásra, amelyen az SZTE polgárai ismét kísérletet tesznek arra, hogy megmentsenek 300 életet 2019. április 10-én, szerdán 10:00 és 17:00 óra között. Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged, Ady tér 10.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 2018-ban rendezte meg első alkalommal az SZTE Nagy Véradás napot az év 100. napján. A rendezvény elérte célját: 171 véradó 513 élet megmentéséhez járult hozzá.

 

A rendkívül sikeres véradások után újra segíteni hívják az egyetemi polgárokat, ismét az év 100. napján: 2019. április 10-én, szerdán a TIK-ben várják az önkéntes véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai.


A Szegedi Tudományegyetem ez alkalommal még magasabbra teszi a lécet: a szervezők nemcsak abban bíznak, hogy legalább 100 önkéntes ad vért, hanem reményeik szerint az SZTE az elsők között nyerheti el a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” címet!


Az egyetem hallgatóit, oktatóit és dolgozóit 10 és 17 óra között várják véradásra. Aki nem szeretne várni, előzetesen foglalhat magának időpontot az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján, ahttp://www.ovsz.hu/idopontfoglalas?sid=L_KixPQIJgt4s0vgs8DdRQ-- linken. Természetesen előzetes regisztráció nélkül is lehet vért adni – összesen 10 ágyon zajlik majd a véradás, amelyből kettőt fenntartanak az előzetesen nem regisztráltak számára.


A véradáson részt vehet minden 18. életévét betöltött egyetemi polgár, így a külföldi hallgatók is, amennyiben magyar TAJ- és lakcímkártyával rendelkeznek – ezeket a dokumentumokat kell felmutatniuk véradáskor a személyigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt.


A szervezők a véradók önkéntes segítségét ajándékcsomaggal köszönik meg, amelynek tartalma egy, a Király Zöldség által felajánlott kedvezményre jogosító kupon, az UrbanGo által felajánlott „Nyomkereső kalandozás Szeged belvárosában” kedvezményes kupon; egy mórahalmi fürdőbelépő, egy 500 forintos Erzsébet utalvány, valamint víz és csokoládé. Emellett a véradók között 17 órakor értékes ajándékokat is kisorsolnak. Gazdára talál három darab Borháló ajándékcsomag, két darab Classic Cafe ajándékutalvány 5000-5000 forint értékben, két darab Lucky Pizzéria ajándékutalvány és három darab SZTE-s ajándékcsomag.


A Szegedi Tudományegyetem számára kiemelten fontos, hogy az egyetem polgárai tegyenek a közösségért, a városért, ahol élnek, tanulnak és dolgoznak. Éppen ezért 2019. április 10-én, az év 100. napján kísérletet tesznek arra, hogy több mint száz sikeres véradással hívják fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára.


A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit, délelőtt 10 és 11 óra között készíthetnek interjút.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.