SZTE Info

Sajtómeghívó - Patrik Scheinin, a Helsinki Egyetem professzorának előadása az SZTE-n

Az SZTE BTK Neveléstudomány Intézete, Neveléstudományi Doktori Iskolája és az MTA-SZTE Képességkutató Kutatócsoport idén 17. alkalommal rendezi meg a Pedagógiai Értékelési Konferenciát 2019. április 11-13. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban (6722 Szeged, Ady tér 10.). A konferencia egyik meghívott előadójaként Patrik Scheinin, a Helsinki Egyetem professzora a finn érettségi reformjáról tart angol nyelvű előadást „Reforming the Matriculation Examination in Finland: Problems, Prospects and Conclusions for Europe” [Az érettségi reformja Finnországban: problémái, kilátások és következtetések Európa számára] címmel 2019. április 11-én 10.00-11.30 között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ 1. emeleti Nagyelőadójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az előadó áttekinti, milyen kihívásokat jelent az érettségi vizsgarendszer számára a vizsgázók és a vizsgatárgyak számának gyors változása, az érettségi digitalizálása, illetve felsőoktatási felvételi szerepe. A téma és az előadó megközelítése izgalmas analógiákat, megfontolásokat, új nézőpontokat kínál a magyar oktatási rendszerrel foglalkozóknak. Ezért a konferenciának ez az előadása a szakmai közönség számára nyitott, a sajtó számára nyilvános.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.