SZTE Info

Sajtómeghívó - Jakucs földrajzverseny középdöntőre és döntőre

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar tisztelettel meghívja Önt a VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre és kísérő programjaira 2019. április 12-én, pénteken 13:30 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi, Földtudományi Intézet (Szeged, Egyetem u. 2.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Öt ország (Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország) 71 magyar tanítási nyelvű középiskolájának 131 csapatából kerültek be a legjobbak a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjébe és döntőjébe. A vetélkedő témája: a trópusi karsztok világa, melyet Kubában az SZTE egykori tanszékvezető professzora, Jakucs László is tanulmányozott.


A VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Földrajzi és Földtudományi Intézete, valamint a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos hallgatóival. Idén összesen 262 középiskolai tanuló jelentkezett a vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő, 2019. április 12-én délutántól megrendezendő szegedi középdöntőben 4 ország 21 iskolájának 30 csapata, vagyis 60 diák méri össze tudását. A legjobb 8 csapat jut be a 2019. április 13-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


A 2019. április 12-én (péntek) 13:30 és 19:45 óra, valamint az április 13-án (szombat) 14:30 és 16:00 óra között tartandó sajtónyilvános program részleteit a csatolt SZTE Meghívó tartalmazza.


A VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre várjuk a médiumok munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.