SZTE Info

Sajtómeghívó- Együttműködési megállapodást köt a nukleáris hulladék kezelésének területén a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a párizsi Ecole Politechnique egyetem, a kaliforniai székhelyű TAE vállalat és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködési megállapodás sajtónyilvános aláírására és az azt követő sajtótájékoztatóra 2019. április 5-én, pénteken 17 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület rektori tárgyaló (6720 Szeged, Dugonics tér 13., 2. emelet)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nukleáris hulladék kezelésében problémát jelentő, a néhány száz évnél hosszabb felezési idejű anyagok tárolásában megoldást jelentő P&T (partitioning and transmutation) projektbe kezd a Szegedi Tudományegyetem, a kaliforniai székhelyű TAE vállalat és a párizsi Ecole Politechnique egyetem.

Az erről szóló megállapodást április 5-én írják alá a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épületében.

 

A rendezvényen részt vesznek:

  • Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora
  • Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora

Online bejelentkezés formájában:

  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
  • TAE vállalat képviselői (USA, Kalifornia)
  • Ecole Politechnique egyetem képviselői (Franciaország, Párizs)

 

Tájékoztatjuk a sajtó képviselőit, hogy az együttműködési megállapodás aláírása angol nyelvű. Ezt követően a rektori szobában magyar nyelvű tájékoztatót tart és külön interjút ad Prof. Dr. Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem prorektora.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.