Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Speciális takarmányt fejleszt a Szegedi Tudományegyetem és a Hód-Mezőgazda Zrt.

Sajtóközlemény - Speciális takarmányt fejleszt a Szegedi Tudományegyetem és a Hód-Mezőgazda Zrt.

2019. február 13.
2 perc

A Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések pályázati felhívásra a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem 2018.02.28. napon 2018-1.3.1-VKE-2018-00033 azonosító számon pályázatot nyújtottak be A lecitin újszerű alkalmazásának vizsgálata és a pálmazsír kiváltása hazai alapanyaggal nagytejű szarvasmarhák takarmányozásában, különös tekintettel a szaporodásbiológiai paraméterek javítására, valamint a funkcionális tej előállításának lehetőségei címmel. Támogató 2018.09.18. napján kelt döntése alapján Kedvezményezettek a Pályázatban részletezett projektjavaslat megvalósítására 760 665 733 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyarországon iparszerű tartásban termelő intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában a legnagyobb kihívást a genetikai képesség kibontakoztatását célzó energia- és táplálóanyag-ellátás biztosítása jelenti. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló táplálóanyagokat az egyes szervek (máj, szív, stb.) igényeinek megfelelően osztja fel, ugyanakkor a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében hajlamos saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének rovása árán is. Ezért fontos kiemelten az ilyen genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes érték takarmányozása, ellenkező esetben először a kondíciójuk, majd a reprodukciós paramétereik, végül a tejtermelésük romlik.


A projekt aktualitását adja a nagy teljesítményű tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése, amely jelentős gazdasági kárt okoz a tejágazat számára. A kiesések fő okai a különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, súlyosabb esetekben anyagforgalmi betegségek (ellési bénulás, ketózis, zsírmáj-szindróma), melyeket a nagy tejtermelés táplálóanyag- és energia igényének kielégítési „kényszere” indukál.


A tervezett K+F projekt célja, olyan hazai előállítású bendővédett zsírkészítmény kifejlesztése és gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata, amely lehetőséget biztosítana a jelenleg elterjedt pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására, valamint a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek (lecitin) köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is bírna az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív paramétereire.


A projekt során kiemelt hangsúlyt kap az állomány termelési mutatóinak vizsgálata mellett a tej összetételének, az állomány szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatóinak folyamatos nyomon követése és elemzése. A Magyarországon iparszerű tartásban termelő, intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában perspektivikus lehet a lecitin tartalmú bendővédett foszfolipid takarmány-kiegészítő alkalmazása a nem hazai forrásból származó, pálmaolaj eredetű védett zsírkiegészítések helyettesítésében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek