SZTE Info

Sajtómeghívó - Egyetemalapító szobra koszorúzására

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az „Egyetemalapító” Báthory István mellszobrának koszorúzási ünnepségére 2018. május 11-én, pénteken 11:00 órai kezdettel. Helyszín: Nemzeti Emlékcsarnok, az Egyetemalapító mellszobra (Szeged, Dóm tér).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koszorúzási ünnepségen köszöntőt mond: Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese.

 

Az emlékezés virágait elhelyezik az Egyetemalapító mellszobránál az SZTE és az SZTE Egyetemtörténeti Bizottság megjelent vezetői, az egyetem polgárai.

 

A szegedi universitás eszmetörténeti és intézményi gyökere a Báthory István (1533-1586) erdélyi fejedelem, majd lengyel király és Litvánia nagyhercege által Vilnában 1581. május 12-én kiadott alapítólevéllel Kolozsvárott létrehozott egyetem. A kolozsvári akadémia jelentőségét jellemzi, hogy a XVI. század végén magyar földön egyetlen felsőfokú iskolaként működött.

A Kolozsvárról 1919-ben száműzött egyetemet Szeged 1921-ben befogadta. Ezzel váltak valóra a Szegeden a XVIII. század óta folyamatosan fel-felbukkanó egyetemalapítási törekvések.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2007-ben döntött: az SZTE – a kolozsvári hagyomány birtokában – a Báthory István által alapított egyetem (academia, universitas) utóda, szellemi örököse, így az egyetem alapítási évét 1581-re vezeti vissza.

 

Az SZTE vezetése és az SZTE Egyetemtörténeti Bizottság minden esztendőben megkoszorúzza május 12-én, illetve az e naphoz legközelebbi munkanapon Báthory István, az Egyetemalapító mellszobrát a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a médiumok munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.