SZTE Info

Sajtómeghívó - A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közösinnovációs projektjéről szóló sajtótájékoztatóra

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közös innovációs projektjét bemutató sajtótájékoztatóra 2018. november 6-án, kedden 16 órára.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület, földszint 5-ös terem (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő globális problémája az autók kipufogógázaiból, az erőművekből és a gyárkéményekből a levegőbe jutó, egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid. A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közösen dolgozik egy fejlesztésen, amely képes a szén-dioxidot közvetlenül a kibocsátás előtt átformálni. A kutatók a GINOP 2.2.1-15-2017-0041 pályázat finanszírozásával olyan eszközöket hoznak létre, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átformálni a vegyipar számára hasznos anyagokká. Ezen technológiák hozzájárulhatnak egyrészt az alternatív energiaforrásokból nyert energia tárolásához, másrészt egy fenntarthatóbb vegyipar felé való elmozduláshoz.

 

A Szegedi Tudományegyetem részéről köszöntőt mond Prof. Dr. Kónya Zoltán, tudományos és innovációs rektorhelyettes, majd a ThalesNano Zrt. részéről Dr. Darvas Ferenc (elnök) és Richard Jones (CEO Energy Division) tartanak rövid tájékoztatót. Ezt követően Dr. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék munkatársa tart a sajtó képviselői és az érdeklődők számára áttekintő előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.