SZTE Info

Sajtómeghívó - A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közösinnovációs projektjéről szóló sajtótájékoztatóra

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közös innovációs projektjét bemutató sajtótájékoztatóra 2018. november 6-án, kedden 16 órára.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület, földszint 5-ös terem (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő globális problémája az autók kipufogógázaiból, az erőművekből és a gyárkéményekből a levegőbe jutó, egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid. A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közösen dolgozik egy fejlesztésen, amely képes a szén-dioxidot közvetlenül a kibocsátás előtt átformálni. A kutatók a GINOP 2.2.1-15-2017-0041 pályázat finanszírozásával olyan eszközöket hoznak létre, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átformálni a vegyipar számára hasznos anyagokká. Ezen technológiák hozzájárulhatnak egyrészt az alternatív energiaforrásokból nyert energia tárolásához, másrészt egy fenntarthatóbb vegyipar felé való elmozduláshoz.

 

A Szegedi Tudományegyetem részéről köszöntőt mond Prof. Dr. Kónya Zoltán, tudományos és innovációs rektorhelyettes, majd a ThalesNano Zrt. részéről Dr. Darvas Ferenc (elnök) és Richard Jones (CEO Energy Division) tartanak rövid tájékoztatót. Ezt követően Dr. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék munkatársa tart a sajtó képviselői és az érdeklődők számára áttekintő előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.