SZTE Info

Sajtómeghívó - MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program munkacsoport konferenciára

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program Bölcsészeti és Társadalomtudományi Munkacsoportjának nyilvános előadói konferenciájára és szakmai vitájára 2018. október 17-én, szerdán 11 órai kezdettel.
Helyszín: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székház Szeged, Somogyi u. 7.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Félidőben” – Eredmények és perspektívák címmel tartja éves konferenciáját az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program Bölcsészeti és Társadalomtudományi Munkacsoportja.

A Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban Lovász László elnök kezdeményezésére indította el tantárgy-pedagógiai kutatási programját. Ennek keretében a kutatók az oktatás szakmódszertani kérdéseire tudományosan megalapozott válaszokat adnak és az általuk kidolgozott elméleteket és módszereket aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálják. A program célja – többek között – a közoktatás fejlesztésének tudományos hátterét adó kutatások megerősítése, új vagy megújuló tanítási módszerek kifejlesztése és kipróbálása, a kutatók és gyakorló pedagógusok együttműködésének elősegítése, valamint a hazai tantárgy-pedagógiai kutatások nemzetközi rangra emelése.

 

Az MTA Bölcsészeti és Társadalomtudományi Munkacsoport szegedi konferenciáján öt kutatócsoport prezentálja eddigi eredményeit, kutatócsoportonként két előadással. A munkaülés első szakaszában három olyan kutatócsoport előadásain lehet részt venni, amelyek a digitális tananyagfejlesztésre fókuszálnak, így a Szegedi Tudományegyetemen működő MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport, az MTA-ELTE Digitális Irodalomtanítás Kutatócsoport és az MTA-DE Idegen Nyelvi Oktatás Kutatócsoport kutatói prezentálják eddigi eredményeiket. A konferencia további részében a hitoktatás szakmódszertani megújulásáért küzdő MTA-PPHF Valláspedagógiai Szakmódszertani Kutatócsoport és az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport előadásai következnek.

 

További információk a programról az https://mta.hu/tantargy-pedagogiai-kutatasi-program oldalán találhatóak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.