SZTE Info

Sajtómeghívó - Karnyújtásnyira a vér a Klinikai Központban kezelt betegek számára

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt sajtótájékoztatójára, melynek témája: Karnyújtásnyira a vér a Klinikai Központban kezelt betegek számára Időpont: 2018. október 26., péntek, 10 óra.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb Sebészeti Klinika konzíliárusi szoba (Szeged, Semmelweis utca 6. magasföldszint)
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Vérdepó vérkészítmények tárolására és vérelosztásra szolgáló ellenőrzött tárolórendszer, amely elsősorban a sürgősségi vérellátást szolgálja. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vérfelhasználásának körülbelül 98 százalékát kezeli a Petri Gábor Klinikai Tömbbe telepített Vérdepó, melyet a legjelentősebb vérfelhasználó egységek közelében alakítottak ki, így karnyújtásnyira helyezkedik el a központi műtőtől, az intenzív és a sürgősségi betegellátó osztályoktól is.

 

A sajtótájékoztatót tartják:

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és

Dr. Németh László, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke

 

A sajtótájékoztatón részt vesznek:

Dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ igazgatója

Dr. Molnár Anna, a Transzfúziós Bizottság elnöke és

Dr. Sümegi Viktória, orvos-szakmai fejlesztési vezető

 

A sajtótájékoztatót követően lehetőség lesz a Vérdepó helyszíni megtekintésére is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.