SZTE Info

Sajtómeghívó - Megemlékezés - Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulása

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az Egyetemi Autonómia és Hallgatói Önkormányzatiság Napja alkalmából a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulása emlékére szervezett ünnepségre 2018. október 16-án, kedden, 16 óra 15 percre.
Helyszínek: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ melletti tér (Göncz Árpád sétány), Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Auditórium Maximum előadóterem
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Szegedi egyetemi hallgatók kezdeményezték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakítását 1956. október 16-án. Erre a több mint 60 évvel ezelőtti forradalmi tettre és a MEFESZ követeléseit megfogalmazó, ezzel a forradalom lángját fellobbantó szegedi egyetemisták bátorságára is emlékeznek az Egyetemi Autonómia és Hallgatói Önkormányzatiság Napja alkalmából szervezett ünnepségen. A rendezvényen, a Göncz Árpád sétányon, az ’56-os emlékműnél koszorút helyez el – mások mellett – Kiss Tamás, a MEFESZ egykori elnöke, a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat képviselői. A koszorúzási ünnepséget követően a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Auditórium Maximum előadótermében ünnepi beszédet mond Kiss Tamás, a MEFESZ alapító tagja és Dr. habil. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.