SZTE Info

Sajtóközlemény - Föld Napi Fotómaraton

Az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent-Györgyi Albert Agóra együttműködésében működő American Corner Szeged április 21-én, szombaton, Föld Napi Fotómaratont szervez, és előadásokkal várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első Föld Napja rendezvényt az Egyesült Államokban szervezték 1970. április 22-én. Az országos mozgalom hamar világszerte ismert eseménysorozattá nőtte ki magát, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezettudatos életmódra. A szegedi American Corner egy különleges fotóversennyel ünnepel, amely kapcsolódik a Föld Napja idei mottójához is: “Állítsuk meg a műanyagszennyezést!”

 

A versenyre előzetesen, a szegedach@gmail.com email címen lehet nevezni, majd a helyszínen kell regisztrálni 13.00 és 14.00 óra között a Szent-Györgyi Albert Agóra 3. emeletén található American Cornerben. (Szeged, Kálvária sgt. 23.) A nevezés a személyes regisztrációval válik érvényessé.

 

Az érdeklődők két előadást is meghallgathatnak a helyszínen: 14:00 órától Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park oktatási referense, a műanyagszennyezésről szóló előadásával hangolja rá a versenyzőket a témára, majd 14:30-tól Németh György fotóművész, az MTI korábbi fotóriportere szolgál hasznos tanácsokkal a fényképek elkészítéséhez. 15:00 órakor veszi kezdetét a fotómaraton. Az elkészült képeket 24:00 óráig lehet beküldeni a szegedach@gmail.com email címre három kategóriában: táj és környezet, mintázatok, műanyag mindenütt. A díjazottakra értékes nyeremények várnak.

 

A verseny részletes felhívása ezen a linken elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.