Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Mit tanulhatunk Shakespeare világának válságaiból?

Sajtómeghívó - Mit tanulhatunk Shakespeare világának válságaiból?

2017. május 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara

tisztelettel meghívja Önt a Mit tanulhatunk Shakespeare világának válságaiból? - Erasmus+ intenzív program az Angol-Amerikai Intézetben című nemzetközi konferencia ajtónyilvános megnyitójára 2017. május 30-án 08.30 órára.

Helyszín: SZTE BTK Kari Konferenciaterem (Szeged, Egyetem u. 2. )

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferenciát megnyitja dr. Vajda Zoltán egyetemi docens, Tudományos és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes


A Kulturális Ikonológia és Szemiográfia Kutatócsoport koordinálásával az SZTE BTK Angol Tanszéke bekapcsolódott a "New Faces: Facing Europe in Crisis - Shakespeare’s World and Present Challenges" című, Erasmus + nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektbe, melyben tíz európai egyetem vesz részt azzal a céllal, hogy a koramodern kor válságjelenségeit tanulmányozza.

 

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete a házigazdája a Mit tanulhatunk Shakespeare világának válságaiból? című konferenciának. Az Erasmus+ intenzív program az Angol-Amerikai Intézetben alcímet viselő - szemináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket, találkozókat tartalmazó - tanácskozást május utolsó és június első hetében, hatvan hallgató és húsz tanár részvételével rendezik meg Szegeden. A konferenciára két-három oktató és öt-kilenc hallgató érkezik Amszterdam, Berlin, Ferrara, Krakkó, Montpellier, Murcia, Portó és Prága egyetemeiről. A szegedi résztvevők a program szervezői (Kiss Attila, Kocic Larisa és Matuska Ágnes), valamint az intézet MA és PhD programjainak öt hallgatója.

 

A szegedi programot úgy állították össze, hogy korunk válságjelenségeit különféle kontextusokban és összefüggésekben lehessen tárgyalni, különös tekintettel a migráció korokon átívelő jelenségére, és annak tágabb társadalmi és történeti vonatkozásaira.

 

A szemináriumok témájából ízelítőül néhány: koramodern és posztmodern teatralitás mint az identitások laboratóriuma; fenntarthatatlan társadalmi intézmények koramodern irodalmi utópiákban; a krízis reprezentációja és a reprezentáció krízise, azaz a tekintély megkérdőjelezése a koramodern színpadon. A kerekasztal-beszélgetések résztvevői a konzorcium tanárain és magyarországi egyetemi oktatókon kívül különböző területek szakértői, akik között vannak pszichológusok, civil szervezetek és kulturális intézmények képviselői.

 

A programban irodalmi és társadalomtudományi kérdések vizsgálatán túl egyéb események is szerepelnek: a Metanoia Artopédia színházi csoport Jég-doktrínák: variációk a náci retorikára című előadása a gyűlöletbeszédről, egy régizenei koncert a krízis különféle zenei kifejezéseiről, látogatás a röszkei határnál a MigSzol munkatársaival, valamint beszélgetés a kríziskezelésről a MigSzol munkatársaival, egy pszichológus részvételével, aki a segítők lelki terheinek kezeléséről tart workshopot.

 

A megnyitón interjú esetén a sajtó munkatársai részére tolmácsot biztosítunk.

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek