SZTE Info

Sajtómeghívó - Göncz Árpád sétányavató

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Göncz Árpád sétány ünnepélyes avatására 2017. május 26-án, pénteken 13.00 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megjelenteket köszönti Prof. Dr. Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja; ünnepi beszédet mond Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora;

Göncz Árpád szegedi tevekénységéről szóló személyes emlékeit idézi fel Dr. Szőnyi György Endre, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora.

Helyszín: Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ valamint a Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete közötti sétány


A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2016. május 30-án megtartott ülésén a 130/2016. számú határozatával támogatta, hogy a Bölcsészettudományi Kar és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ között húzódó sétányt Göncz Árpádról, az 1956-os forradalmárról, politikusról, köztársasági elnökről, íróról és műfordítóról, a szegedi Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszékén a fordító- és tolmácsképzés alapító tanáráról nevezze Göncz Árpád 1978 és 1982 között műfordítás-elméletet és gyakorlatot oktatott a szegedi egyetemen.

 

A sétány avatóra – amelyen közreműködik az SZTE Zeneművészeti Karának Szegedi Harsonaegyüttese – tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.