Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Együttműködési megállapodás a Szegedi Tudományegyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem között

Sajtómeghívó - Együttműködési megállapodás a Szegedi Tudományegyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem között

2017. május 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az SZTE és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniájára 2017. május 12-én, pénteken 10:00-12:00 óra között. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épülete, díszterem (Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Program:

 

10:00-10:30 óra: Koszorúzás az „Egyetemalapító” Báthory István mellszobránál (Helyszín: Nemzeti Emlékcsarnok – Szeged, Dóm tér 8.)

Köszöntőt mond:

Soós Anna, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettese;

Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

 

11:00-11:30 óra: A Szegedi Tudományegyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniája (Helyszín: SZTE Rektori Hivatal épülete, díszterem)

Köszöntőt mond:

  Soós Anna, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettese;

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

 

11:30-12:00 óra: Kiállítás a Magyar Királyi Kolozsvári Tudományegyetem 1872-1919 közötti históriáját bemutató poszterekből. (Helyszín: SZTE Rektori Hivatal épülete, díszterem)

Tárlatvezető: Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár vezetője.

 

A Szegedi Tudományegyetem eszmetörténeti és intézményi gyökerének tekinti a Báthory István (1533-1586) erdélyi fejedelem, majd lengyel király és Litvánia nagyhercege által, az 1581. május 12-én Vilnában kiadott alapítólevéllel Kolozsvárott létrehozott kétkarú katolikus egyetemet. Erre emlékezve a kolozsvári BBTE és az SZTE vezetésének képviselői, valamint az SZTE Egyetemtörténeti Bizottság 2017. május 12-én megkoszorúzza a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban az „Egyetemalapító” Báthory István mellszobrát.

 

Az 1872-től négykarú Magyar Királyi Kolozsvári Tudományegyetem (1881-től Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem) meghatározó szerepet töltött be az erdélyi és az Erdéllyel szomszédos régiók kulturális és tudományos fejlődésében, a magyarság kulturális, gazdasági és közéleti fejlődésében, önszerveződésében. Ennek a kolozsvári intézménynek az 1872-1919 közötti históriáját bemutató posztergyűjteményt Szegeden először tárják a nyilvánosság elé abból az alkalomból, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem együttműködési megállapodást ír alá a közös egyetemtörténeti kutatások támogatására.

 

Az SZTE és a BBTE közötti kooperáció célja a kolozsvári királyi tudományegyetem 1872 és 1919 közötti, valamint az 1919. május 12-i átvételét követően ott 1921-ig működött ún. felekezetközi egyetem történetére vonatkozó dokumentumok elektronikus másolatainak összegyűjtése, elemzése, forráskiadványok készítése, illetve az ezeken alapuló egyetemtörténeti nagymonográfia kiadása. Ezt a „Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. kötet” című kiadványt magyarországi és romániai szerzőgárda készíti. A kötetet várhatóan 2021-ben, az intézmény Szegedre kerülése 100. évfordulójának a tiszteletére mutatják be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek