Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Megkezdődött a szegedi tudományos park fejlesztése

Sajtóközlemény - Megkezdődött a szegedi tudományos park fejlesztése

2017. november 24.

Megkezdődött a szegedi tudományos park fejlesztése az ELI-ALPS kutatóközpont szomszédságában. A tereprendezésre, az előkészítésre, valamint a tervezési munkák egy részére 2019-ig összesen 1,7 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a Szegedi Tudományegyetemnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A tapasztalatok azt mutatják, a szegedihez hasonló tudományos parkok akkor sikeresek, ha szoros a kapcsolatuk a közelükben működő nagy egyetemekkel vagy akár annak fenntartásában működnek – mondta Palkovics László, az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos, oktatásért felelős államtitkár a 2017. november 24-én rendezett sajtótájékoztatón.

 

Az ELI-ALPS szomszédságában lévő 80 hektáros terület állami tulajdonban és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében van. Az egykori szovjet laktanya területéből 20 hektárt egyetemi funkciókra szánnak. Itt bővítik például a kollégiumi férőhelyeket. Technológiai központot alakítanak ki, amely a műszaki képzés és kutatás bázisa lehet, és egy meglévő épület felújításával inkubátorházat hoznak létre, ahol – mások mellett – az egyetemről kikerülő start up cégek kapnak fejlődésükhöz segítséget – tudatta az államtitkár, hozzátéve: a szegedi egyetem az egyike azoknak a magyar felsőoktatási intézményeknek, melyek kifejezetten ösztönzik hallgatókat, hogy piacképes ötleteiket hasznosítva vállalkozást indítsanak.

 

Jelenleg annak a tervnek a részletein dolgoznak, hogy a park fennmaradó 60 hektárára milyen konstrukcióban települhetnek be innovatív cégek. Kifejezetten tudományos tevékenységet folytató vállalkozásokat várnak, olyan területekről, melyeken az országban és a Szegedi Tudományegyetemen jelenleg is világszínvonalú kutatások folynak. Az államtitkár ezek között említette – a lézerfizika mellett – a járműipart, a biotechnológiát, az egészségügyhöz kapcsolódó eszközfejlesztéseket, valamint az informatikát.

 

A területrendezést, lőszermentesítést, bizonyos ingatlanok bontását követően 2018-ban a parkban már az építési munkák is elkezdődhetnek.

 

– A tudományos park kialakítása már az ELI-ALPS eredeti terveinek is része volt – hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora. Ahhoz, hogy a csaknem 250 millió euróból kialakított kutatóközpont gazdaságfejlesztési hatásai érvényesüljenek, szükség van az innovatív vállalkozások letelepedését segítő infrastruktúrára. A tudományos park létrehozása – több más beruházással, például a tram-trainnel együtt – jól illeszkedik a Szeged–Hódmezővásárhely kiemelt gazdaságfejlesztési zóna elképzeléseihez. Ennek kidolgozásában Almási István, a közelmúltban elhunyt hódmezővásárhelyi polgármester is részt vett, halála nemcsak a városnak, hanem a Szegedi Tudományegyetemnek is hatalmas veszteség – mondta az akadémikus.

 

Fendler Judit, az SZTE kancellárja azt hangsúlyozta, hogy az egyetemre érkező költségvetési és uniós fejlesztési források lehetővé teszik az intézmény fenntartható működéséhez szükséges infrastruktúrára megteremtését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek