SZTE Info

Sajtómeghívó - SZTE IKI Nyelvi Kavalkád

A Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet tisztelettel meghívja Önt a Nyelvi Kavalkád programjára 2017. október 5-én, csütörtökön 13:30 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet (Szeged, Honvéd tér 6.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Immár negyedik éve rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet (IKI) az idegen ajkúakkal való kommunikációt, a nyelvvizsgára való felkészülést is támogató rendezvényét. Az SZTE IKI Nyelvi Kavalkád programja Európai Nyelvi Díjat kapott a Tempus Közalapítványtól 2016-ban.

 

A szegedi egyetemistáknak itt oktatott nyelvek mindegyikét, azaz az angolt, a németet, a franciát, az olaszt, az oroszt, a spanyolt, a románt, a magyart mint idegen nyelvet, a latint érintik a 2017. október 5-i programok. Az SZTE Nyelvi Kavalkádot három helyszínen rendezik. Társas- és csapatjátékokra, próbavizsgára, szintfelmérésre, előadásokra, workshopokra, önkéntes külföldi hallgatók nyelvi segítségére számíthatnak 8-18 óra között az egyetem nyelviskolájának épületébe (Szegeden, a Honvéd tér 6. szám) látogatók. Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében 19 órakor kezdődő koncerten a magánének szakos hallgatók és mestereik idegen nyelvű műveket adnak elő. Újdonság, hogy az SZTE IKI szervezésében, a Grand Caféban (Szeged, Deák Ferenc u. 18.) 18 és 20 órai kezdettel angol és német nyelvű filmeket vetítenek magyar felirattal. A belépés minden programra ingyenes, de a szervezők adományokat gyűjtenek a Gemma Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola, illetve a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.