SZTE Info

Sajtómeghívó - SZTE egyetemalapító szobránál koszorúzás

1581. május 12-én adta ki Báthory István a kolozsvári egyetem alapítólevelét. Ez a szegedi universitas eszmetörténeti és intézményi gyökere.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 435 évvel ezelőtti jeles napra emlékezve 2016. május 12-én, csütörtökön 11 óra 30 perckor a Szegedi Tudományegyetem polgárai nevében Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes, illetve az Egyetemtörténeti Bizottság koszorút helyez el az egyetemalapító Báthory István mellszobránál, a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban.

 

„Erdély fejedelme és Lengyelország királya egyetem alapítóként kapott emlékművet az emlékcsarnokban. (…) Egyetemét 1581-ben alapította Kolozsvárott.” – olvasható a szegedi alkotást bemutató honlapon. 1919-ben a kolozsvári egyetemnek menekülnie kellett alapítóhelyéről, a magyar nemzetgyűlés 1921-ben – 95 esztendeje – Szegedet jelölte meg új székhelyéül. Az egyetemi várossá lett Szegeden, a Tisza-parton 1926-ban – 90 éve – elkezdődtek az egyetemi építkezések.

 

 

Program:

Koszorút helyez el az egyetemalapító Báthory István szobránál Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese.

Az egyetemtörténeti évfordulókra emlékeztet: Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója, az Egyetemtörténeti Bizottság titkára.

 

Időpont:

2016. május 12. (csütörtök) 11:30 óra.

 

Helyszín:

Szegedi Nemzeti Emlékcsarnok (Szeged, Dóm tér)

 

 

A SZTE egyetemtörténeti évfordulóira emlékező sajtónyilvános programra tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk az SZTE polgárait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.