SZTE Info

Sajtóközlemény - Elismerés a szakdolgozóknak az Ápolók Nemzetközi Napján

Emlékplakettel és díszoklevéllel, kiváló oktató és kiváló ápoló címmel ismerték el az egészségügyi szakdolgozók munkáját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az Ápolók Nemzetközi Napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az Ápolók Nemzetközi Napjának hagyományos megünneplésével fejezi ki, hogy milyen nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja az egészségügyi szakdolgozók munkáját. Számos oklevelet, emléklapot adtak át: ebben az esztendőben 29 nyugállományba vonuló munkatárs részesült elismerésben.

Elismerést kaptak az aktív és kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ kiváló ápoló kitüntető címet adományozott Ignáczné Hepp Krisztinának, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg munkatársának. A kiváló szakoktató kitüntető címet Dr. Szabóné Bálint Ágnesnek egyetemi okleveles ápolónak, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás munkatársa kapta.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden évben több száz közép és felsőfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő tanulónak és hallgatónak biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget. A hallgatók a tanév végén anonim tanulói elégedettségi kérdőívet töltenek ki, többek között a gyakorlati oktatásról, és az egyes szakterületeken szerzett tapasztalataikról. A hallgatói-tanulói véleményekre alapján a 2015/2016-os tanévben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legjobb gyakorlóterülete minősítést a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték el.

Az elismeréseket az ünnepségen Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, és Balogh Dénes, a Klinikai Központ főápolója adta át.

Az Ápolók Nemzetközi Napját világszerte megünneplik. Hagyományos időpontja május 12., annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit hölgy az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem a betegápolás etikai alapjainak megteremtője is, aki küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.