Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Erdős André kiállítása

Sajtómeghívó - Erdős André kiállítása

2016. november 02.

A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ tisztelettel meghívja Önöket Erdős André Reánk hagyott örökség – meghalljuk-e üzenetét? című kiállításának megnyitójára 2016. november 3-án 17.00 órakor. Helyszín: SZTE Frankofón Egyetemi Központ
(6722 Szeged, Dugonics tér 2.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Erdős André egyetemi tanulmányait követően, 1965-től folyamatosan a Külügyminisztériumban dolgozott, igazi karrierdiplomata. Első külföldi állomáshelye 1968-72 között Marokkó volt, majd 1972-75 között a Helsinki Záróokmányt kidolgozó genfi tanácskozáson a magyar küldöttség tagja. 1978-83 között a New York-i magyar ENSZ-képviseleten dolgozik. Hazatérése után a külügyminiszter személyi titkára, ezt követően nagykövetként vezeti az 1986-89 közötti bécsi EBEÉ találkozón résztvevő magyar küldöttséget. A Külügyminisztérium főosztályvezetője, majd 1990-ben a New York-i magyar ENSZ-képviselet vezetőjévé nevezik ki. 1992-93-ban a Biztonsági Tanácsban hazánkat képviseli. Ebbeli minőségében látogat el egy BT-küldöttség tagjaként 1993-ban Boszniába. 1994-ben az ENSZ Leszerelési Bizottságának elnöke. 1994-97 között a multilaterális ügyekkel foglalkozó külügyminisztériumi helyettes államtitkár. Ebben az időszakban az ENSZ főtitkár leszerelési ügyekkel foglalkozó tanácsadó testületének tagja, 1998-ban elnöke.

1995-ben az Atomsorompó Szerződés felülvizsgálati konferenciájának alelnöke. Ugyanebben az évben az EBESZ soros magyar elnöksége képviseletében látogat el Csecsenföldre, Karabahba és Horvátországba, majd 1996-ban valamennyi volt szovjet közép-ázsiai köztársaságba. 1997-2002 között ismét New York-i ENSZ-képviseletünk vezetője. 2000-ben az Atomsorompó Szerződés felülvizsgálati konferenciája szerkesztőbizottságának elnöke, 2001-ben az ENSZ Közgyűlés nemzetközi biztonsággal és leszereléssel foglalkozó Főbizottságának elnöke. 2003-04-ben az ENSZ főtitkár civil társadalommal foglalkozó testületének tagja. Ezt követően 2006-ig franciaországi magyar nagykövet. 2007-09 között a Miniszterelnökségi ivatal
Kül- és Biztonságpolitikai Tanácsának tagja.

A Magyar ENSZ-Társaság alelnöke, a Geopolitikai Társaság kuratóriumi tagja, a Magyar Atlanti Tanács tagja. A budapesti Nemzetközi Demokrácia Intézet főtanácsadója. A Corvinus Egyetem tiszteletbeli professzora, ahol nemzetközi szervezeteket és multilaterális diplomáciát tanít. Számos más hazai felsőoktatási intézmény mellett, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán angol és francia nyelven magyar és külföldi hallgatók számára oktat a nemzetközi tanulmányok képzéseken. Emelett számtalan külföldi egyetemen, valamint magyarországi felsőoktatási intézményekben tartott előadásokat.

A „Reánk hagyott örökség – meghalljuk-e üzenetét” című kiállítás Erdős André által különböző diplomáciai megbízatásai, utazásai során készített fényképekből készült válogatást mutat be, amely egy-egy újságcímlappal, beszámolóval illusztrálja az elmúlt több mint félévszázad világpolitikai eseményeit. A kiállítás nem csupán egy rendkívüli életút során összegyűjtött, a közelmúlt történelmének állomásait, kihívásait és az azokra adott válaszokat felvonultató személyes hangvételű sorozat, visszaemlékezés, hanem - ahogy azt annak címe is jelzi -, kérdés is a mához, azokhoz a magyar és külföldi fiatalkozhoz, akik jelenleg Szegeden készülnek nemzetközi tanulmányok szakon szakmai életpályájukra: meghalljuk-e a ránk hagyott örökség üzenetét?

A kiállítás 2016. november 3. és november 30. között látogatható.

 

Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek