Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Ma kezdődik az SZTE Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemesztere

Sajtóközlemény - Ma kezdődik az SZTE Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemesztere

2016. szeptember 14.

„Nők a tudományban.” Ez a Szabadegyetem – Szeged előadás-sorozat 2016-2017-es tanév őszi szemeszterének a mottója. A 13 előadás is reprezentálja a tudós nők teljesítményét a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szabadegyetem – Szeged 2016. őszi szemeszterének a szokásosnál bővebb, mert 13 részes programja is igazolja: változatos témákat tesznek nagyító alá, izgalmas eredményekkel gazdagítják a tudományt az SZTE kutatónői. A népszerű előadás-sorozat 2016. szeptember 14-én induló folyama arra is alkalmat ad, hogy fölvillantsa a Szegedi Tudományegyetem azt a sokszínűséget, aminek egyik mérőszáma, hogy az SZTE-kutatók 43, az oktatók 44 százaléka nő. A program ráirányítja a figyelmet a kezdetre: 1895 őszén nyíltak meg a nők előtt az egyetemek bölcsészeti és orvosi karai. Az elmúlt 120 év alatt megtett utat jellemzi, hogy például az SZTE kutatónői a folyamatmérnöki területtől kezdve a genetikán át a fizikáig számos tudományterületen hódítanak.

 

A 2016 őszén összegyűjtött kari javaslatok, illetve Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes döntése alapján az SZTE Szabadegyetem – Szeged XVIII: szemeszterében a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársaitól kezdve a főiskolai tanárok képviselőin át az intézetvezetői és dékánhelyettesi poszton is helyt álló professzorokig 13 kutatónő mutatja be munkájának eredményeit. A programban szó esik – többek között – arról, hogy mi az óvoda és iskola feladata az értelmi képességek fejlesztésében; de arra is választ kaphatnak az érdeklődők, hogy mi az oka a stroke betegség során fellépő agyi sérüléseknek. A statisztika szükségességéről és hibáiról, vagy éppen a vadgazdálkodásról ugyanúgy tudnak újat mondani az SZTE kutatónői, mint a túlsúlyról és következményeiről, vagy a nanogyógyszerek biztonságos fejlesztéséről. Ugyanakkor a XIX. században zenét szerző nők története, vagy a lányok-asszonyok kisebbségi sorsa ugyanúgy terítékre kerül, mint a változó világgal változó személyiségi jog(védelem). Az SZTE Szabadegyetem – Szeged XVIII. szemeszterének teljes programja elérhető itt.

 

A Szabadegyetem – Szeged előadásainak az időpontja a szokásos szerda 18.00 óra, helye az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi terme. Minden előadás része az SZTE Szabadegyetem – Szeged tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az SZTE rögzíti a szabadegyetemi előadásokat. A 2016. év őszi programja – az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag megtekinthető lesz – többek között – az SZTE honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek