Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Tanévnyitó és pótfelvételi eredmény

Sajtóközlemény - Tanévnyitó és pótfelvételi eredmény

2016. szeptember 05.

A Szegedi Tudományegyetemen a 2016-2017. tanévben – a pótfelvételizőkkel együtt – 6698 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. Az SZTE tanévnyitó ünnepélyén Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Szabó Gábor rektor mellett Botka László szegedi polgármester is köszöntötte a gólyákat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Őrzi népszerűségét a felvételizők körében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Felsőoktatási pótfelvételit az SZTE 12 kara közül 10, valamint az SZTE Tanárképző Központ hirdetett. Az előző évinél több fiatalt vettek föl az SZTE bölcsészet-, gazdaság- és társadalomtudományi szakjaira, nőtt az érdeklődés a szegedi művészeti, pedagógiai és orvos-egészségügyi képzés iránt is. A továbbtanulásra pótlólag pályázók 75%-a, vagyis 464 diák mondhatja el magáról, hogy immár az SZTE polgára, hasonlóképpen a 2016 júniusában szegedi egyetemistává lett 6234 elsőshöz. A felvételi két fordulója végeredményeként 6698 – a tavalyinál 66-tal több – az elsőévesek száma a Szegedi Tudományegyetemen a 2016-2017. tanévben.

 

– A bizalom és a folytonosság szükséges az alkotó munkához – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem 2016. szeptember 3-i tanévnyitó ünnepségen mondott köszöntőjében Szabó Gábor rektor. Aláhúzta: minden adott ahhoz, hogy néhány év nyugodt munka következzen, hogy lássuk: mire jutunk, hogy mérhessük az eredményeket, majd meghozhassuk a szükséges változtatásokat. A tennivalók közül Szabó Gábor kiemelte a tudományos mutatók elemzésének a szükségességét. Szerinte a feltárt gyenge pontok erősítésének eszköze a tehetséges fiatalok ide vonzása. Az oktatási módszereknek a kor követelményeihez igazítását az egyetemi szféra közös feladataként jelölte meg. – Jók az SZTE gazdasági mutatói. Ez a kiváló csapatmunka eredménye – hívta föl a figyelmet a szegedi rektor.

 

Kollégaként köszöntötte az SZTE elsőéves hallgatóit Szabó Gábor. Az akadémikus, az SZTE rektora arra hívta föl az egyetemi tanulmányaikat elkezdő fiatalok figyelmét, hogy itt a hallgatók és oktatók érdeke közös: megszerezni, illetve átadni a használható, piacképes tudást.

 

Az egyetem és a város sorsa összefonódik Szegeden – fogalmazott az SZTE polgárait köszöntő Botka László. Szeged polgármestere a város erőforrásának a magasan képzett munkaerőt nevezte. A munkahelyteremtő beruházások közül kiemelte az informatikai, valamint az üzleti és szolgáltatói szférához kötődő cégeket, amelyek azért települtek és érkeznek Szegedre, mert itt stratégiai partnere egymásnak a város és az egyetem.

 

– Az SZTE az ország egyik legkiválóbb egyeteme, versenyképes, magas minőségű tudást ad hallgatóinak. Ezt bizonyítja, hogy a hazai tudományos utánpótlás megteremtése érdekében indított nemzeti kiválósági programban a vidéki intézmények közül Szegeden kapták a legtöbb ösztöndíjat: 122-en nyertek támogatást – hangsúlyozta Palkovics László. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy duális képzést újabb 7 szakon indított az SZTE.

 

A Szegedi Tudományegyetem új kancellárjának, Fendler Juditnak a kinevezését Palkovics László államtitkár hivatalosan is átadta a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek