SZTE Info

Sajtómeghívó - SZTE Psychology of Mathematics Education konferencia

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önöket a Psychology of Mathematics Education nemzetközi konferencia sajtónyilvános megnyitójára 2016. augusztus 3-án, szerdán 15.00 órára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferenciát megnyitja:

Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi Központ
(Szeged, Ady tér 10.)

 

Az idei év egyik legnagyobb nemzetközi tudományos tanácskozásának ad otthont Szeged városa. Németország, Kanada és Ausztrália után 2016-ban Magyarországon tartja immáron 40. konferenciáját a matematikai nevelés pszichológiájának kutatásával foglalkozó világszervezet, az International Group for the Psychology of Mathematics Education.


A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete szervezésében a József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont 2016. augusztus 3-7. között a matematikai nevelés pszichológiájának kutatásával foglakozó világszervezet, az International Group for the Psychology of Mathematics Education évente megrendezésre kerülő konferenciájának.


A konferencia közösségét a matematikatanítást kutató matematikusok és a matematikai gondolkodást kutató pszichológiai és pedagógiai kutatók alkotják. A Szegeden megrendezésre kerülő 40. tanácskozásra a világ ötven országából – Ausztráliától Malawin át Kanadáig, Svédországtól Dél-Afrikáig – több mint 500 résztvevő regisztrált.


A PME 40. konferenciájának elnöke Csíkos Csaba, az SZTE Neveléstudományi Intézetének docense. A 10–12 éves korosztály matematikai gondolkodásának és olvasási folyamatainak vizsgálatával foglalkozó oktatáskutató hangsúlyozza, hogy bár a tehetség felismerése és a tehetséggondozás régóta és még ma is prioritást élvez a magyar matematikaoktatásban, a PISA és a TIMSS felmérések alapján reformokra van szükség.


A rendezvény fővédnöke Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. A nyitónapon egy igen elismert stanfordi kutató, Alan Schoenfeld tart plenáris előadást. Schoenfeld a matematikaoktatás szakirodalmában legtöbbet idézett magyar Pólya György munkásságának talán legnagyobb hatású kifejtője és továbbvivője. A nyitóelőadást követi a hazai matematikaoktatásról szóló nemzeti panel, benne Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus előadásával.


Az angol nyelvű szakmai találkozó öt napja alatt a plenáris előadások mellett 16 párhuzamos szekcióban kerülnek bemutatásra a matematika tanításának és tanulásának legfrissebb nemzetközi kutatási eredményei, illetve poszterszekciók színesítik a tudományos ülést. A konferencia címében feltett kérdés: How to solve it? (Hogyan oldjuk meg?) a világhírű Pólya György közismert könyvének címére utal, és maga a konferencia szellemiségében és a plenáris előadásokon keresztül tisztelgés a pólyai életmű előtt.


A konferencia hivatalos honlapja itt elérhető.


Interjúk készítésére a megnyitó ünnepség után, 16.30-tól lesz lehetőség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.