SZTE Info

Sajtómeghívó - "A bölcs az egész világ polgára" című konferenciára

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszéke tisztelettel meghívja Önöket a Sapiens ubique civis, azaz „A bölcs az egész világ polgára” című nemzetközi klasszika-filológiai és ókortudományi konferencia megnyitójára 2016. augusztus 24-én 15.30 órakor.

A konferencia nyitóelőadását Gécseg Zsuzsanna, az SZTE BTK dékánhelyettese tartja. Helyszín: SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék (6722 Szeged, Egyetem u. 2.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszéke 2016. augusztus 24-26. között immár negyedik alkalommal ad otthont a Sapiens ubique civis, azaz „A bölcs az egész világ polgára” című nemzetközi klasszika-filológiai és ókortudományi konferenciának. A tudományos seregszemle célja, hogy lehetőséget teremtsen a földrajzilag és tudományosan is távol eső területeken dolgozó fiatal kutatók számára egymás, illetve a pályatársak munkásságának megismerésére. A tematikai sokszínűség a konferencia egyik legfontosabb értéke, a szűkebb értelemben vett klasszika-filológia mellett ókortörténeti, régészeti, filozófiai, nyelvészeti, módszertani, bizantinológiai, neolatin tárgyú valamint az antikvitás recepciójával foglalkozó előadásokat is hallhat a közönség az angol nyelvű konferencián.

 

A 2013-as első találkozó sikerét követően az augusztusi szimpózium hagyománnyá vált, így idén már negyedik éve találkozik Szegeden 30-40 fiatal kutató, döntő többségében külföldről. A világ minden tájáról érkeznek előadók, többek közt Japánból, Kínából, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Izraelből, Chiléből és az Egyesült Államokból is fogadhatott már résztvevőket a szegedi tanszék. A konferenciának visszatérő vendégei is vannak, sőt volt olyan résztvevő is, aki később vendégelőadóként is ellátogatott Szegedre, s ennek köszönhetően bizonyos külföldi egyetemek tanszékeivel, így például a brnóival vagy a würzburgival egyre erősebb kapcsolatok épülnek ki.

 

A tudományos programot a szervezők évről évre Magyarország, a magyar kultúra és Szeged megismertetésével is összekötik: városvezetés, tradicionális magyar vacsora és zenei programok is színesítik a Sapiens ubique civis résztvevői számára az itt tartózkodást. A résztvevők szakmai eredményeiket nemcsak a jelenlévőkkel ismertethetik meg: előadásaik írott változatát az Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae című nagy múltú akadémiai folyóirathoz nyújthatják be megjelenésre, az első konferencia anyaga pedig az ELTE Eötvös József Collegiumának tudományos sorozatában hozzáférhető az érdeklődők számára. A Sapiens ubique civis nem titkolt célja az is, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a jelenleg roppant nehéz helyzetben lévő klasszika-filológiára, s megmutassa, hogy a túlélésért küzdve is lehetséges nemzetközi szinten is elismert tudományos seregszemlét rendezni.

 

Az idei konferencia facebook-eseménye itt található.

 

Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.