Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Mérőműszer a szemklinika gyermekbetegei számára

Sajtómeghívó - Mérőműszer a szemklinika gyermekbetegei számára

2016. június 16.
3 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikája tisztelettel meghívja Önt a Szeged Első Lions Club adományának átadására, amelyet 2016. június 17-én, pénteken 14.30-kor rendeznek meg a Szemészeti Klinika Titkárságán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az átadón jelen lesznek:


Prof. Dr. Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE SZAKK Szemészeti Klinika)

Prof. Dr. Kolozsvári Lajos egyetemi tanár (SZTE SZAKK Szemészeti Klinika)

tag (Szeged Első Lions Club)

Dr. Hári Kovács András egyetemi tanársegéd (SZTE SZAKK Szemészeti Klinika)

Novák Gyula soros elnök (Szeged Első Lions Club)

Nagy István kincstárnok (Szeged Első Lions Club)

Németh István volt kormányzó (Szeged Első Lions Club)

Prónay Gyula titkár (Szeged Első Lions Club)


A Szeged Első Lions Club tagjai az elmúlt év őszén Prof. Dr. Kolozsvári Lajos javaslatára határozták el, hogy az SZTE SZAKK Szemészeti Klinika számára a gyermekek vizsgálatát alapvetően megkönnyítő, elősegítő szemvizsgáló berendezést vásárolnak. A döntést követően a club helyben és országszerte megkereste üzleti partnereit, hogy támogassák ezt a nemes kezdeményezést. Emellett idén februárban a TIK-ben tartott jótékonysági báljuk bevételét is erre a célra ajánlották fel. Így jött össze a berendezés ára, melyet a bálon adománylevél formájában, jelképesen adtak át Prof. Dr. Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanárnak. A megrendelt műszer – amelynek megvásárlásához mintegy húsz cég és vállalkozás járult hozzá – a múlt héten érkezett meg a klinikára.

 

Az adományokból egy olyan hordozható mérőműszert vásárolt a klinika, amely lehetővé teszi nem kooperáló, elsősorban altatásban vizsgált gyermekek esetében is a szem azon optikai paramétereinek meghatározását, amelyek ismerete feltétlenül szükséges bizonyos szemműtétek megtervezéséhez, a szakmai szabályainak megfelelő kivitelezéséhez.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikája dél-alföldi regionális centrumként Bács-Kiskun-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Békés-valamint Csongrád megye betegeinek 3. progresszivitási szintű szemészeti ellátását végzi. Az ellátott betegek köre az utóbbi évtizedben nagyban bővült a szomszédos országokból érkező páciensekkel is.

 

A felnőttek mellett nemcsak a fenti régiók, hanem országosan a teljes lakosság feléhez tartozó gyermeklétszám legmagasabb szintű ellátásának biztosítása is a klinika feladata. Már néhány hónapos kisdedek is rászorulhatnak szemműtétre, elsősorban veleszületett szürkehályog, zöldhályog vagy a koraszülöttség szemészeti szövődményei miatt. Ebben a korcsoportban nem csak a műtétek, hanem a egyre szofisztikáltabbá váló vizsgáló eljárások nagy része is csak altatásban történhet. Altatás közben a felnőtteknél használatos, fixen telepített eszközök a gyerekeknél nem használhatók, nekik speciálisan kialakított, hordozható műszerek szükségeltetnek. A most ünnepélyesen átadásra kerülő diagnosztikus készülék is egy ilyen mobil mérőműszer, amely nélkül a fent említett kórképeknek a betegek felnőtt korára nézve is eredményes, a legújabb nemzetközi ajánlásokat és standardokat célzó gyógyítása ellehetetlenül. A készülék szolgáltatásai révén bővülnek a klinika diagnosztikus és terápiás lehetőségei, és megelőzhető a kisgyermekek egész későbbi életére is kiható látáskárosodás. A készülék egy hordozható eszköz, amely képes a szem fénytőrési értékének mérésére, a szaruhártya görbületi sugarának illetve törőerejének meghatározására. Beépített érzékelője révén bármilyen helyzetében használható, a mért paramétereket a dőlésszőggel korrigálja. A pupillák méretét is rögzíti, a szem vörös visszfényének vizsgálatára és a törőközegek opacitásainak fotodokumentálására is alkalmas. A vizsgálatot megkönnyítendő gyermekek számára zenét is játszik. Az eredmények megtekinthetők egy 3,5 hüvelykes, színes LCD monitoron és ki is nyomtathatók. A készülék USB porton keresztül PC-hez csatlakoztatható, belső memóriája 100 szem adatait képes tárolni.


A beszerzendő eszköz pontos megnevezése: Nidek Handy-Ref K, kézi autorefrakto-keratométer. Az eszköz teljes beszerzési ára: 3.530.600.-Ft


Az eseményen a berendezést a sajtó munkatársai részére is bemutatjuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek