SZTE Info

Sajtóközlemény - Indul a pikkelysömörrel élőket támogató, Átváltozás nevű program Szegeden

Szakértelem, értő figyelem, betegcentrikusság – ezek a kifejezések jellemzik leginkább a most induló „Átváltozás” programot, amely a pszoriázissal vagy hétköznapi néven pikkelysömörrel érintetteket támogatja. A program a betegséggel diagnosztizáltak számára április 1-től ingyenesen biztosít szakképzett tanácsadókat az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pikkelysömör krónikus bőrbetegség, mely a világ lakosságának 1.5-2%-át érinti. A betegség éles határú, vörös, gyulladt, hámló foltok, plakkok megjelenésével jár a bőrön. A kellemetlen tünetek (hámlás, viszketés) mellett a társadalom irányából érkező előítéletekkel is szembesülnie kell a betegségben érintetteknek, akiknek száma hazánkban elérheti a 200.000 főt. Jelenlegi ismereteink szerint a betegség véglegesen nem gyógyítható, csupán megfelelő kezelésekkel tünetmentesíthető.

 

Tekintettel a betegség krónikus jellegére, az orvosi kezelés mellett kiemelkedő jelentősége van a beteget támogató egyéb életmódprogramoknak. A szegedi „Átváltozás” program csapata a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Pikkelysömör Ambulanciájának orvosaiból és szakembereiből állt össze. A program fővédnöke Prof. Kemény Lajos, egyetemi tanár, a klinika igazgatója, a pikkelysömör szakambulancia vezetője. A program főtanácsadója Tóth Tiborné, aki évek óta dolgozik szakasszisztensként a klinika pikkelysömör ambulanciáján. A jelentkezők hasznos tippeket kaphatnak az orvos által elrendelt kezelések optimális alkalmazásáról, valamint lehetőség nyílik szakemberek közreműködésével a lelki terhek, a stressz leküzdését segítendő pszichológiai konzultációra, vagy akár a helyes táplálkozás, testsúlycsökkentés érdekében dietetikus, gyógytornászok által végzett tanácsadásra. Erre azért van szükség, mert sokszor csak komplex, a teljes embert kezelő szemlélettel lehet ennél a krónikus bőrbetegségnél látványos eredményt elérni.

 

Ilyen jellegű, a betegnek szóló elméleti és gyakorlati felkészítést ötvöző komplex program a maga nemében egyedülálló, hiszen a betegek térítésmentesen, egyénre szabott kezelést kapnak a szakképzett „csapat” segítségével.

Tervek szerint a programot a résztvevők folyamatos visszajelzései és igényei alapján fejlesztik tovább, hogy az valóban be tudja teljesíteni a küldetését és megváltoztassa a pikkelysömörrel küzdők életét.

 

A Budapesten már több éve működő program 2015-ben a Medical Tribune által szervezett Betegedukációs Projektek Versenyén 1. helyezést ért el. Az átváltozás programba az érintettek Tóth Tiborné pszoriázis tanácsadónál jelentkezhetnek telefonon: +36 70 531-1931 vagy e-mail-ben: atvaltozas@dermall.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.