SZTE Info

Sajtómeghívó - Előadást tart és kiállítás nyit meg a dán nagykövet

A Szegedi Tudományegyetemre látogat Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövete 2016. február 17-én, szerdán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Program:


10.30 - Tom Nørring nagykövetet fogadja Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi rektor helyettese (Helyszín és fotózás: Szent-Györgyi szobor)

 

11.00-11.30 - Tom Nørring nagykövetet fogadja Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora (Helyszín: SZTE rektori iroda)

 

12.00-13.00 - Tom Nørring nagykövetet fogadja dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú város polgármestere a Városházán.

 

15.00-16.30 - Tom Nørring dán nagykövet angol nyelvű előadást tart a megújuló energiák globális felhasználásáról és a fenntartható városfejlesztésről. Az előadás címe: Green Growth is the Way Ahead. Az előadás témája a szénmonoxidmentes város megvalósítása. A kitűzött cél, hogy Koppenhága 2025-re teljesen zöldé válhasson. Az előadás a 9 éves folyamatról számol be, többek között azt járja körül, hogy hogyan járul hozzá a zöld növekedés a városi életminőség javulásához; hogyan éleszthető újjá a városközpont, hogyan érdemes fejleszteni városrendezési irányelvek alapján; hogyan növelhető egy város területe, hogyan alkalmazhatók egy városban zöld és okos megoldások. (Helyszín: SZTE Rektori Hivatal)

 

17:00 - Kiállítás megnyitó. Tom Nørring nagykövet megnyitja a Szegedi Tudományegyetem központi épületének Átriumában fenntarthatósági témában rendezett kiállítást. A kiállítás címe: Copenhagen Solutions.

 

Az előadás és a kiállítás megnyitó sajtónyilvános, minden egyetemi és szegedi polgár számára nyitott.  

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.