Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely a pótfelvételin is

Sajtóközlemény - Az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely a pótfelvételin is

2015. augusztus 27.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemre 632 fiatal jelentkezett a felsőoktatási felvételi második körében, közülük 492 lett elsőéves. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját: a pótfelvételin is a legnépszerűbb vidéki képzőhely. 2015 szeptemberében összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetemen.

A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A várakozásoknak megfelelt a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételizős eredménye: idén is a jelentkezők 78 százaléka nyert felvételt az intézménybe. A szegedi egyetem rektora, Szabó Gábor 500-600 pótfelvételizőre számított, mikor a felvételi eljárás első körének eredményeiről tartott sajtótájékoztatót. E becslés – Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója szerint – „a hibahatáron belül van”, hiszen a szegedi egyetemre második körben 632 fiatal jelentkezett és 492 az új gólyák száma. A felvételi két fordulója végeredményeként 2015. szeptemberben összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen.


Az SZTE 12 kara közül 9, illetve az intézmény Tanárképző Központja hirdetett pótfelvételi lehetőséget. A legtöbb, összesen 142 második körös jelentkezővel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar büszkélkedhet, 140 fiatal szeretett volna bejutni az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar képzéseire. Mesterképzést hirdetett például az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar több tanárszakon.


– Népszerűbb lett a pótfelvételizők körében például az SZTE Gazdaságtudományi Kar: a felsőoktatási pótfelvételi eljárásban tavaly nem akadt sikeres jelentkező, idén viszont 20 hallgatóval nőtt a kereskedelem és marketing, illetve a pénzügy és számvitel alapszakon tanulmányaikat megkezdők száma. A gyógyszerész szakon, ahol fölemelték a központi ponthatárt, a második körös felvételi eredményeként 5-tel több a szegedi gólyák száma. Ez azt jelenti, hogy felkészült diákok kaptak esélyt a diplomaszerzésre az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán – magyarázza a statisztikát az SZTE oktatási igazgatója. Az SZTE Mérnöki Kar alapszakjai iránt ugyancsak nőtt az érdeklődés: itt a múlt évihez képest húsznál is több, összesen 49 a második körös gólyák száma. Az SZTE TTIK legújabb elsőévesei között létszáma alapján az első három a gazdasági informatikus, a programtervező informatikus, és a földrajz alapszakos hallgatói csoport.


A sikeres felvételihez az SZTE népszerű szakjain is magas pontszám kellett: például az SZTE Bölcsészettudományi Kar szabad bölcsészet szakjára 468 pont. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ápolás és betegellátás alapszakján levelező munkarendben tanulók számára 388 pont volt a bejutási küszöb. Az SZTE Mezőgazdasági Karán a legmagasabb pontszám 438 az állattenyésztés mérnök szakon.További információ:

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 439 93 16, e-mail: press@rekt.szte.hu

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, szóvivő

mobil: +36 70 333 86 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

 

 

 

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 7 ezer dolgozójával – ezen belül 2500 oktatójával –, valamint 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon, egyben a régió és hazánk legzöldebb egyeteme. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. A Szegedi Tudományegyetemen a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át tudásukat a fiataloknak. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem számos stratégiai partnerkapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Elérhetőségeink: www.u-szeged.hu, www.facebook.com/univszeged


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek