SZTE Info

Sajtómeghívó - A Fulbright Bizottság és az SZTE együttműködése

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önöket a Fulbright Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem együttműködési szerződésének aláírására 2015. november 10-én, kedden 14.00 órakor .

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen részt vesz:

Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság igazgatója

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora

 

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal, földszint 5-ös terem (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

A Fulbright Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata és együttműködése már hosszú ideje sikeres és gyümölcsöző, Egyetemünk mintegy húsz éve fogad és küld ösztöndíjasokat az Egyesült Államokba. A hosszú együttműködés pedig nagyon jó alapként szolgál a most aláírásra kerülő szerződéshez.

Az együttműködési megállapodás értelmében a felek megalapítják a Fulbright-SZTE ösztöndíjat, amely a Fulbright pályázati felhívásban kiemelt ösztöndíj lehetőségként fog megjelenni. Az ösztöndíj keretében az SZTE a 2017/2018-as tanévtől kezdve szemeszterenként 1 fő angol anyanyelvi, amerikai ösztöndíjas oktatót fogad a meghatározott tudományterületeken (bölcsészettudományok; társadalomtudományok; természettudományok; orvostudományok; egészségtudományok; műszaki és mérnöki tudományok; agrártudományok; művészetek, zeneművészet és vizuális művészetek).

 

Az ösztöndíj jelentős részét maga a Bizottság biztosítja, ezzel megteremtve a lehetőséget a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy amerikai oktatókkal és kutatókkal együttműködhessen.

A szerződés aláírását a Fulbright Bizottság által szervezett alumni találkozó előzi meg, amelynek során a Bizottság tagjai valamint korábbi szegedi Fulbright ösztöndíjasok egy rövid városnézésen és közös ebéden vesznek részt.

A megállapodás aláírása sajtónyilvános. Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.