SZTE Info

Sajtóközlemény - Sikeresen zárult az SZTE-SZBK egészségtudományi projektje

A 2015. november 30-án záruló TÁMOP-4.2.6.15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innováció környezetének megteremtésére” című pályázatban, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ közösen egy egészségtudományi és egészségipari tudáshálózat létrehozását, az ehhez kapcsolódó tudástranszfer kialakítását tűzte ki célul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem az MTA Szegedi Biológiai Központ részvételével, 2015 áprilisában indult komplex projekt kiemelt céljaként fogalmazta meg a kutatók, a civil és vállalati szektor valamint az egészségügyi szakkormányzat szakembereinek bevonásával közös tudástranszfer program megvalósítását. Valamennyi tudástranszfer típusú tevékenység a részt vevő egységek és a releváns iparági szereplők közötti rendszeres találkozókat, szakmai egyeztetéseket, rendezvényeket, véleménycseréket foglalt magában. A projekt kiemelten támogatta az egészségtudomány és egészségipar területén új szinergiák megteremtését, a meglévő együttműködések megerősítését. Ugyanakkor a projekt a szegedi Klinikai Központ egységei között már meglévő együttműködések intézményesítését, az egészségügyi ellátás javítását, fejlesztését is célozta.


A november 17-i záró rendezvényen az együttműködéseket, munkafolyamatokat és az elért eredményeket értékelték a résztvevők. A közel 400 millió forintos támogatást elnyert projektben – többek között – 5 alapkutatási projektterv részletes kidolgozását végezték, amelyek a későbbiekben számos új egészségipari K+F+I projektet eredményezhetnek. A kijelölt 5 projektterv: az új megközelítésű toxikológiai vizsgálatok infrastrukturális és tudásalapjának megteremtése, új proteomikai és RNomikai megközelítések alkalmazása a humán kórképek pathogenezisének kutatásában, molekuláris mechanizmusok azonosítása szív-érrendszeri és gyomor-bél rendszeri megbetegedésekben, növényi anyagok és cianobakteriális metabolitok potenciális felhasználása daganatterápiában és UV-fény okozta bőrkárosodások terápiájában, valamint az őssejtterápiás lehetőségek.


A projekt kiemelt, legfontosabb eredményei:

  • 3 stratégiai fejlesztési dokumentum
  • 5 egészségipari és egészségtudományi kutatás-fejlesztési terv
  • 15 szakmai hálózatok kialakulását és tapasztalatátadást segítő rendezvény
  • 5 projekt eredményeként létrehozott új, intézményesített partneri kapcsolat

A hivatalos sajtóközlemény itt letölthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.