Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény az SZTE Ságvári gyakorló iskola névváltoztatásról

Sajtóközlemény az SZTE Ságvári gyakorló iskola névváltoztatásról

2015. március 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Gyakorló Gimnáziumának átnevezéséről 2015. március 19-én megjelent sajtóhírek nyomán, az üggyel kapcsolatban az SZTE vezetése sajtóközleményt adott ki.

A hivatalos sajtóközlemény itt megtekinthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ügyében Rétvári Bence államtitkár úr és Szabó Sándor országgyűlési képviselő úr között lezajlott levélváltással kapcsolatban sajtóhírek jelentek meg 2015. március 19-én. Bár a levelezés tartalmáról a sajtóhíreken kívül nincs semmilyen konkrét információja a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, illetve az SZTE 2015. februári közleményéhez képest egyéb érdemi fejleményről sincs tudomása, az üggyel kapcsolatban a következőket kívánja ismételten leszögezni.


A felsőoktatási intézmények fenntartói irányítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Felsőoktatási Államtitkárság képviseli, így az SZTE vezetése az SZTE gyakorló iskolája elnevezése kérdésében is Palkovics László államtitkár úrral áll kapcsolatban. A vele való egyeztetések során kiderült, hogy a jogi szabályozás nem ad választ a pontos eljárásrendre. Sőt: bizonyos ellentmondás van a Köznevelési törvény és a Felsőoktatási törvény között abból a szempontból is, hogy formálisan kinek kell kezdeményeznie a névváltoztatást.


A Szegedi Tudományegyetem vezetésének jogi álláspontja szerint e kezdeményező nem lehet az SZTE, mert ezzel sérülne az emberi erőforrások miniszterének a Felsőoktatási törvényben egyértelműen megfogalmazott joga. Az EMMI Felsőoktatási Államtitkárság jelezte, hogy egyértelmű helyzetet kíván teremteni, szükség esetén a jogszabályok megfelelő módosításával. Erre megfelelő idő áll rendelkezésre, mivel a névváltoztatást egyébként is csak a következő tanév kezdetével lehet végrehajtani.


Sajtókapcsolat, további információ: Újszászi Ilona (SZTE sajtószóvivő) – mobil: +36 70 333 86 54, e-mail:

szovivo@rekt.szte.hu
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek