Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény: Kiválasztották a tudósok borait

Sajtóközlemény: Kiválasztották a tudósok borait

2015. március 30.
2 perc

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be 2015. március 30-án a „tudósok borait” a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. A 10. egyetemi és az 5. közös egyetemi és akadémiai bormustrán 20 borászat 41 nedűjét kóstolta meg a 15 tagú borbíráló testület.

A teljes sajtóközlemény itt megtekinthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

egyetem bora 2015„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a kör alakú címke jelzi: a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került. Az idei „tudósok borait” 2015. március 26-án és 27-én a SZAB-székházban választották ki. Az egyetemi és akadémiai bormustra első napján 19 fehérbor, a második napon 22 vörösbor került a poharakba. A nedűk közül rendezvény és prémium kategóriában választották ki a legjobbakat. Az egyetem és az akadémia mellett saját kari bort választottak a szegedi egyetem Általános Orvostudományi Kara, Bölcsészettudományi Kara és Gyógyszerésztudományi Kara számára is. Idén először saját bort választott a Szegedi Biológiai Központ is. A megmérettetésre Magyarország történelmi borvidékeiről és határainkon túlról, a Szerémségből és a ménesi borvidékről is érkeztek borászok.

 

A jubileumi borversenyt és eredményét borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertette 2013. március 30-án, hétfőn Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese, Tóth Gábor professzor, az SZTE és a SZAB borbíráló testületének elnöke, valamint Gellért Ákos, a Naturtex Kft. vezetője, az SZTE Alumni mozgalom támogatója. „A kulturált borfogyasztás reklámozása nemes ügy, hiszen a jó bor maga is alkotás, akárcsak egy tudományos cikk” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Fülöp Ferenc. Martinek Tamás a bort a kapcsolatépítés italának nevezte. „Az akadémia borversenye egy olyan mozgalom, amelyhez az egyetemnek is csatlakoznia kellett” – fogalmazott. „A bor összeköti, közösségbe kovácsolja az embereket „– vallja a felsőfokú borminősítő vizsgával is rendelkező Gellért Ákos.

 

borprof2015A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2015. évi prémium fehérbora a Monarchia Borászat 2013. évjáratú Furmint-ja, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora Eszterbaurer János 2012. évjáratú Mesterünk bora. Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmint borát, rendezvény vörösborának a Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Franc-t választották. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora a Tringa Pince 2012. évjáratú Cabernet Franc lett – hirdette ki az eredményt Tóth Gábor professzor az SZTE és a SZAB közös sajtótájékoztatóján.

 

További információért forduljon bizalommal az SZTE Közkapcsolati Igazgatóságán az SZTE sajtószóvivőjéhez, Újszászi Ilonához – mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek