SZTE Info

Sajtómeghívó - Kerekasztal-beszélgetés a 25 évvel ezelőtti magyar-orsztrák határnyitásról

A 25 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményekről, a magyar-osztrák határnyitásról a kor főszereplői elmondják emlékeiket az SZTE Rektori Hivatal dísztermében 2014. november 17-én délután öt órától rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Házigazdaként Pál József rektorhelyettes (Szegedi Tudományegyetem) vezeti a beszélgetést, megszólalnak az SZTE volt oktatói: Németh Miklós miniszterelnök (1988-1990), Bíró Zoltán, az MDF elnöke (1987-1989), jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Budapest) főigazgatója, valamint Raffay Ernő, országgyűlési képviselő (1989-1994), történész. A sorsfordító idők főszereplői válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Görbe tükör címmel 2014. november 6. óta karikatúra-kiállítás tekinthető meg a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

A 25 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményekről, a magyar-osztrák határnyitásról a kor főszereplői is elmondják emlékeiket az SZTE Rektori Hivatal dísztermében 2014. november 17-én délután öt órától rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Házigazdaként Pál József rektorhelyettes (Szegedi Tudományegyetem) vezeti a beszélgetést, megszólalnak az SZTE volt oktatói: Németh Miklós miniszterelnök (1988-1990), Bíró Zoltán, az MDF elnöke (1987-1989), jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Budapest) főigazgatója, valamint Raffay Ernő, országgyűlési képviselő (1989-1994), történész. A sorsfordító idők főszereplői válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.

 

Kerekasztal-beszélgetés a 25 évvel ezelőtti magyar-orsztrák határnyitásról

 

Időpont: 2014. november 17. (hétfő) 17 óra

 

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal díszterem

(6720 Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Házigazda:

Prof. Dr. Pál József rektorhelyettes, Szegedi Tudományegyetem

Részvevők:

Németh Miklós miniszterelnök (1988-1990);

Bíró Zoltán, az MDF elnöke (1987-1989), jelenleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Budapest) főigazgatója;

Raffay Ernő, országgyűlési képviselő (1989-1994) történész.

 

Minden érdeklődőt és a médiumok munkatársait szeretettel várják a történelmi időket idéző rendezvényre.

 

 

További információ:

Újszászi Ilona
SZTE Média Centrum vezető
SZTE szóvivő
mobil: +36 70 333 86 54,

e-mail: szovivo@rekt.szte.hu


A hivatalos meghívó itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.