SZTE Info

Sajtóközlemény - Nanotechnológiai kutatással foglalkozó projekt zárul


Az Európai Unió és a Magyar Kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással foglalkozó projektet zárnak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatói. A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0047 számú „Új funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című projekt a nanostrukturák komplex vizsgálatára irányult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatói közösen 2012. november elsejével kezdték el azt a 2 éves kutatói munkát, melynek célja a felsőoktatáshoz kötődő alapkutatási potenciál fokozása és az intézmények pozíciójának erősítése. A nanotechnológiai kutatással foglalkozó projekt megvalósítását a közreműködő szervezet 492 950 000 forint támogatással segítette. A projekt keretében 100 nm alatti méretű részecskéket állítottak elő, modellezték a különböző közegekben való viselkedésüket, és vizsgálták a környezetre és biológiai rendszerekre gyakorolt hatásukat.

 

A projekt komplex módon vizsgálta a nanorendszereket; érintette a környezettechnológia, az anyagtudomány, a biotechnológia, az élettan, az orvosi műszergyártás és diagnosztika, valamint a gyógyszeripar tudományágait. A kutatásban a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont több mint 200 munkatársa dolgozott 20 csoportban.

A projektnek köszönhetően, 2 külföldi (svájci és amerikai) kutatót tudtak foglalkoztatni, akik tanácsadással segítették a nemzetközi trendekhez való közelítést.

 

A támogatásnak köszönhetően a megvalósításban résztvevő munkatársak széleskörű nemzetközi kapcsolathálót tudtak kiépíteni a világ minden táján – Japántól Kanadáig és Svédországtól Katarig – a nanotechnológiai kutatásokkal foglalkozó szakemberekkel, és ezzel erősítették az intézmények pozícióját a nemzetközi szintéren.

A kutatások eredményeként új módszert dolgoztak ki a sejtfelületek elektromos töltésének meghatározására, melyre vonatkozóan szabadalmi kérelmet nyújtottak be, valamint – a világon egyedülálló módon – létrehozták a nanoméretű struktúrák fizikai-kémiai-biológiai tulajdonságait leíró „anyag- könyvtárat”, és több mint 130 publikációt jelentettek meg a nanotechnológiai kutatásokról.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.