SZTE Info

Sajtómeghívó - „Új, természetes antimikrobiális anyagok patogén baktériumok ellen”

Az SZTE és az Újvidéki Egyetem közös, a kórokozók elleni küzdelemben új eredményeket hozó IPA-projekt eredményeit SAJTÓNYILVÁNOS rendezvényen mutatja be a Szegedi Tudományegyetem biológiai épületében (Újszeged, Közép fasor 52.) 2014. július 30-án (szerdán) 10 órakor Rákhely Gábor tanszékvezető egyetemi docens, SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszéke és az Újvidéki Egyetem közös magyar-szerb kutatási projektben vesz részt, melynek témája: „Új, természetes antimikrobiális anyagok patogén baktériumok ellen”.

Az egyik legsúlyosabb és legfenyegetőbb egészségügyi probléma, hogy az antibiotikumok helytelen, indokolatlan és túlzott mértékű használata következtében a velük szemben rezisztens patogén baktériumok száma jelentősen megnövekedet. A szegedi és az újvidéki kutatók célul tűzték ki a baktériumokat fertőző és azokat elpusztítani képes vírusok (bakteriofágok) patogén baktériumok elleni felhasználhatóságának vizsgálatát, valamint antimikrobiális hatású anyagokat termelő cianobaktériumok azonosítását.

 

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részét jelentő, a kórokozók elleni küzdelemben új eredményeket hozó projekt eredményeit

 

SAJTÓNYILVÁNOS

rendezvényen mutatják be

 

a Szegedi Tudományegyetem biológiai épületében

(Újszeged, Közép fasor 52.)

 

2014. július 30-án (szerdán) 10 órakor

 

Tájékoztatót tart:

 

Rákhely Gábor tanszékvezető egyetemi docens, SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék.


.


Az SZTE sajtónyilvános programjára tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk a médiumok, szerkesztőségek munkatársait!

 

Üdvözlettel:

Újszászi Ilona

SZTE szóvivő

Mobil: + 36 70 333 86 54

E-mail: szovivo@rekt.szte.huA sajtóközlemény itt megtekinthető

A rendezvény programfüzete (angol nyelven) itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.