SZTE Info

Sajtóközlemény - "Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" projekt

UNIÓS TÁMOGATÁSSAL VALÓSUL MEG A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JÓZSEF ATTILA TANULMÁNYI ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT HŰTÉSI-FŰTÉSI TECHNOLÓGIÁJÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt kiválóan egészíti ki a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ környezettudatos törekvéseit, társadalmi felelősségvállalás terén elért eddigi eredményeit.


Az újonnan indított projekt is szorosan illeszkedik a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett „Zöld Egyetem” programhoz, melynek keretében nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére. A fejlesztés célja az épület megújuló energiával történő fűtése-hűtése, ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és költségmegtakarítás elérése.


A megvalósítás keretében a szennyvízhő hasznosításán alapuló, hőszivattyúval működő egyedi technológia kiépítésére kerül sor. A rendszer segítségével a közel állandó, 16 °C fokos szennyvízből kinyert hőenergia lesz felhasználható az épület fűtésére-hűtésére.


A Szegedi Tudományegyetem így évente 6503 GJ földgázból kinyert energiát takarít meg, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása 381,14 tonnával csökken. Összességében az épület energiaellátására fordított költség éves szinten mintegy 25 millió Ft-tal csökken.


A kivitelezés várhatóan 2014. november 30-án fejeződik be.


Szegedi Tudományegyetem
Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
E-mail: magyar.eniko@tik.u-szeged.hu
www.u-szeged.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthetőuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.