SZTE Info

Sajtóközlemény - Környezetvédelem a határon átnyúló területeken

A Környezetvédelem a határon átnyúló területeken című szerb-magyar projekt sajtótájékoztatóval egybekötött zárókonferenciáját a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt. 2014. április 02-án (szerdán) 11 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Szeged, Ady tér 10.) tartja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve az újvidéki Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Novi Sad intézettel, mint vezető partnerrel a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 197 711 EUR támogatással, „Környezetvédelem a határon átnyúló területeken (PROTECT – HUSRB/1203/122/257)” címmel közös szakmai projektet valósított meg.


A projekt megvalósítása során a partnerek által végzett tevékenységek célja volt, hogy az elvégzett mintavételek és vizsgálatok eredményeit összehasonlítsák, a környezetileg káros összetevőket a vízben, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben megvizsgálják, és az egészséges környezet kialakítására ajánlásokat fogalmazzanak meg. A projekt részeként a mintavételezésekre és azok értékelésére két alkalommal (nyáron és télen) került sor mindkét területen az alábbi részletezés szerint:


Mintavételezések: Szerbiában és Magyarországon kijelölt mintavételi területeken (Novi Sad (Újvidék) és Algyő) két alkalommal (nyáron és télen) történtek mintavételezések (vízből, talajból, levegőből), valamint mintavételi alanyként mindkét országban 150-150 ember bevonására került sor.

Vizsgálatok: Az adott mintákat a szakemberek előzetesen egyeztetett paraméterek/összetevők/vegyületek szerint vizsgálták.
A projekt elsődleges célcsoportját az érintett témában kompetens szakmai szervezetek, hatóságok, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek képezték.
A projekt keretében a lakosság mindkét országban széles körben bevonásra került. Magyarországon, a projekt mintavételi területe Algyő volt, míg Szerbiában Újvidék Šangaj városrésze volt.


A projekt tevékenységeit, céljait és eredményeit a lakosság számára is ismertettük.


A hivatalos sajtóközlemény itt megtekinthető


További információ:

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.