SZTE Info

A számítógépes tesztelés fejlesztése Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportjának és a Luxemburgi Egyetem Henri Tudor Kutatóközpontjának munkatársai egy Szegeden, 2009. december 7 és 8-a között megrendezett workshop keretén belül hangolták össze kutatási-fejlesztési programjaikat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megállapodtak arról, hogy a magyar és luxemburgi kutatók együttműködve fejlesztik a luxemburgi munkacsoport által kidolgozott TAO (Testing Assisté par Ordinateur) feladatíró és tesztelő szoftvert. A nyílt forráskódú szoftver, amely a mérések technikai hátterét biztosítja, hosszú távon lehetővé teszi, hogy a tanulók képességeinek és készségeinek fejlettségi szintjéről gyors és költség-hatékony formában lehessen információkat gyűjteni.

Luxemburgban a TAO segítségével az ország teljes tanulónépességét érintő felméréseket végeznek, és már évek óta használják a TAO-t a nemzetközi számítógép-alapú mérések lebonyolítására is. Ebben az évben hazánk is részt vett abban a PISA programban, amely a 15 éves tanulók elektronikus környezetben történő olvasás-készségeit mérte.

Az SZTE OK-ban két éve kezdődött a TAO adaptálása, a kutatócsoport a papír alapú tesztelésről folyamatosan tér át az online mérésekre. Az együttműködésnek köszönhetően Szeged lehet az elektronikus alapú mérések fejlesztésének egyik európai központja. A luxemburgi munkacsoport a technológiai háttér, míg a szegedi csoport a méréselmélet és az oktatási alkalmazások fejlesztésében jártasabb. „Diagnosztikus mérések fejlesztése” (TÁMOP-3.1.9/08/01-2009-0001) címmel a tavalyi évben Szegeden indult el az e téren jelenleg Európában legátfogóbb folyamatban levõ projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap és az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

További információk:

Hódi Ágnes

62 343 215

30 375 7331

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.