SZTE Info

„Társadalomtudományok a társadalomért” című rendezvény

A Szegedi Tudományegyetemen a doktori iskolákban történő versenyképes tudással rendelkező tudományos utánpótlás nevelését célzó projekt keretében április 17-én veszi kezdetét a „Társadalomtudományok a társadalomért” című rendezvény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen a társadalomtudományi kutatási eredmények mindennapi életünkre gyakorolt hatásait mutatják be a programba bevont kutatók. A három napos program sajtótájékoztatóval veszi kezdetét, ahol a projektet és a társadalomtudományok fontosságát Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mutatja be.

A meghívó itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.