SZTE Info

Sajtóközlemény

A Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnere, a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Non-profit Részvénytársaság 143 millió 886 ezer 984 forintot nyert a TÁMOP 4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 pályázaton a „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” című projektre. Az első negyedévben elvégezett munkát már mérlegre tették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt kiemelt célja a tehetséggondozás rendszerének fejlesztése és megújítása, valamint a tudományos életpálya, a kutatói életforma népszerűsítése, melyet az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíjasok közösségépítése, valamint a Nők a tudományban konferencia eredményein keresztül valósítanak meg. A tervezett számos program közül a következő az április 19-i Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny döntője, melyet az SZTE Mérnöki Karon rendeznek meg. Ezt követi április 20-án az Egyetemi Tavasz a Bolyai Intézetben, és a „Tehetségnap” Tudományos Konferencia a Bölcsészettudományi Kar épületében, szintén április 20-án.


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthetőuszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.