Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - A felnőttoktatásról szóló nemzetközi konferenciának ad otthont az SZTE

Sajtóközlemény - A felnőttoktatásról szóló nemzetközi konferenciának ad otthont az SZTE

2013. április 18.
2 perc

A felsőoktatás társadalmi elkötelezettsége az életen át tartó tanulásban – ez a témája a MELLearN Felsőoktatási hálózat az Életen át tartó tanulásért Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem közös rendezvényének. A 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencián, Szegeden – többek között – Klinghammer István felsőoktatási államtitkár is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az életen át tartó tanulásról szóló, a MELLearN (Magyar Egyetemi Lifelong Learning Network) – Felsőoktatási hálózat az Életen át tartó tanulásért Egyesület a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szervezte meg a 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciát. A nemzetközi szimpózium első napján, 2013. április 18-án Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nyitóelőadásán kijelentette: a kormány döntése alapján átalakul a hazai felsőoktatás, az egyetemek a minőség jegyében újulnak meg. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a felnőttképzés részét jelenti a már megszerzett szaktudás rendszeres karbantartását szolgáló tanfolyam, illetve az új pályára felkészítő minden átképzési forma mellett az önképzés is. Az államtitkár úgy véli, megfelelően akkreditált szakokkal és képzési formákkal az államilag támogatott egyetemekre kell a felnőttképzés regionális súlypontjait helyezni.

 

A MELLearN-konferencia több mint száz résztvevőjét Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja köszöntötte. Az SZTE rektori hivatala dísztermében megrendezett programon 22 intézmény képviseltette magát.

 

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, Csépe Valéria előadásában a felsőoktatás társadalmi szerepvállalását az akadémiai-egyetemi intézményrendszerre pillantva vizsgálta meg. Nemzetközi adatok alapján ecsetelte a magasabb iskolai végzettség előnyeit a közösség és az egyén számára, gazdasági és társadalmi szempontból. Nagyító alá tette a felsőoktatás helyét a gazdaságban, illetve a tudásközvetítésben és a jóllétben. Németh Lászlót idézve hangsúlyozta: „A műveltség nem ünneplőruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyverzete.”

 

Felelősséget és kitörési lehetőséget jelent a felsőoktatásnak az életen át tartó tanulás. A felsőoktatás és a szélesebb értelemben vett felnőttkori tanulás ügyét három fő aspektusból – a minőség, a finanszírozás és a nyitottság szempontjából – tárgyalják a szegedi egyetemen rendezett konferencián.

 

A konferencia 2013. április 19-én szekció előadásokkal folytatódik az SZTE JGYPK (Szeged, Boldogasszony sgt. 6.) termeiben. A program illeszkedik az SZTE Egyetemi Tavasz rendezvényeihez: http://www.u-szeged.hu/kultura/egyetemi-tavasz-2013

 

További információért forduljon bizalommal Újszászi Ilonához, az SZTE szóvivőjéhez, mobil: +36703338654!


A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek