SZTE Info

Sajtóközlemény - A felnőttoktatásról szóló nemzetközi konferenciának ad otthont az SZTE

A felsőoktatás társadalmi elkötelezettsége az életen át tartó tanulásban – ez a témája a MELLearN Felsőoktatási hálózat az Életen át tartó tanulásért Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem közös rendezvényének. A 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencián, Szegeden – többek között – Klinghammer István felsőoktatási államtitkár is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az életen át tartó tanulásról szóló, a MELLearN (Magyar Egyetemi Lifelong Learning Network) – Felsőoktatási hálózat az Életen át tartó tanulásért Egyesület a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szervezte meg a 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciát. A nemzetközi szimpózium első napján, 2013. április 18-án Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nyitóelőadásán kijelentette: a kormány döntése alapján átalakul a hazai felsőoktatás, az egyetemek a minőség jegyében újulnak meg. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a felnőttképzés részét jelenti a már megszerzett szaktudás rendszeres karbantartását szolgáló tanfolyam, illetve az új pályára felkészítő minden átképzési forma mellett az önképzés is. Az államtitkár úgy véli, megfelelően akkreditált szakokkal és képzési formákkal az államilag támogatott egyetemekre kell a felnőttképzés regionális súlypontjait helyezni.

 

A MELLearN-konferencia több mint száz résztvevőjét Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja köszöntötte. Az SZTE rektori hivatala dísztermében megrendezett programon 22 intézmény képviseltette magát.

 

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, Csépe Valéria előadásában a felsőoktatás társadalmi szerepvállalását az akadémiai-egyetemi intézményrendszerre pillantva vizsgálta meg. Nemzetközi adatok alapján ecsetelte a magasabb iskolai végzettség előnyeit a közösség és az egyén számára, gazdasági és társadalmi szempontból. Nagyító alá tette a felsőoktatás helyét a gazdaságban, illetve a tudásközvetítésben és a jóllétben. Németh Lászlót idézve hangsúlyozta: „A műveltség nem ünneplőruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyverzete.”

 

Felelősséget és kitörési lehetőséget jelent a felsőoktatásnak az életen át tartó tanulás. A felsőoktatás és a szélesebb értelemben vett felnőttkori tanulás ügyét három fő aspektusból – a minőség, a finanszírozás és a nyitottság szempontjából – tárgyalják a szegedi egyetemen rendezett konferencián.

 

A konferencia 2013. április 19-én szekció előadásokkal folytatódik az SZTE JGYPK (Szeged, Boldogasszony sgt. 6.) termeiben. A program illeszkedik az SZTE Egyetemi Tavasz rendezvényeihez: http://www.u-szeged.hu/kultura/egyetemi-tavasz-2013

 

További információért forduljon bizalommal Újszászi Ilonához, az SZTE szóvivőjéhez, mobil: +36703338654!


A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.