SZTE Info

Megújuló energiahasznosítás a Szegedi Tudományegyetemen, Geotermikus fűtés lehetősége a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésében

Megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosításának projektje: a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésével megvalósuló szegedi és újszegedi termál rendszer kiépítése. Az ezt szolgáló termálkút környékén, az SZTE újklinika mögötti parkjában helyszíni bejárást tartanak és információt adnak az projektben érdekelt intézmények szakemberei
2013. április 16-án 8:30 órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közeljövőben megkezdődhet Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosításának projektje. A Szegedi Tudományegyetem, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nevelési–Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata, kezdeményezésével megvalósításra kerülő, szegedi és újszegedi termál rendszer kiépítése.

 

A Szegedi Tudományegyetem 2010-ben meghirdette a „Zöld Egyetem” programot, melynek keretében igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére.

A részletes sajtóközlemény itt letölthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.