SZTE Info

Meghívó - "Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában" konferencia

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) „Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában” című konferenciája részeként 2013. április 25-én (csütörtökön) 12.00 órakor sajtótájékoztatón válaszol az újságírók kérdéseire HÖLVÉNYI György államtitkár (Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság), valamint Prof. Dr. TRÓCSÁNYI László igazgató (Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet, SZTE) a Szegedi Akadémiai Bizottság (6720 Szeged, Somogyi utca 7.) székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény fő célja, hogy felkeltse azok érdeklődését, akiket foglalkoztat a vallások szerepe európai kontextusban. Vallási szempontból értékelni szükséges azt a sokszínűséget, amely a tagországokban élők identitását és együttélését - túl az európaiság hozzáadott értékén - erősíteni, meghatározni képes. Ezért is nagyon fontos az, hogy a mindennapokban jelen lévő kihívásokon keresztül mutassuk be a vallás mint vezérlő tényező szerepét az európai kulturális identitás meghatározásában és erősítésében.


A hivatalos meghívó a részletes programmal itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.