SZTE Info

Meghívó sajtótájékoztatóra

A „Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen”

című pályázat

 

sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényét

2013. március 14-én (csütörtökön) 11 órától tartják.

Helyszín: az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ nagyelőadója (Szeged, Ady tér 10.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország „legzöldebb” egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem komoly erőfeszítéseket tesz a fenntartható fejlődés érdekében és épületei energiafogyasztásának folyamatos csökkentésére. Az SZTE az országban egyedülálló projektet indított el 2012. március 1-jén az Európai Unió és a magyar állam támogatásával. A közel 880 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően 24 helyszínen 2754 napelemet telepítenek. Ez a „Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen” című KEOP-2009-4.4.0/A/09-2010-0015 azonosítószámú pályázat eredménye. A 24-ből eddig 21 helyszínen végezték el a kivitelezést. A projektnek köszönhetően az egyetem a villamosenergia-fogyasztásának várhatóan 7%-át tudja majd megtakarítani, ezzel éves szinten 27-28 millió forintot spórol.


További részletek a sajtótájékoztató meghívójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.