SZTE Info

A Fizika Napja rendezvénysorozat

A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja szervezésében idén is megrendezésre kerül "A FIZIKA NAPJA" c. program, 2011. január 29-én szombaton, 9-13 óráig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Helyszín, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárút 6. szám alatti épülete.

A rendezvényen bemutatásra kerülnek a a Fizikus Tanszékcsoporton, valamint együttműködő intézetekben (MTA Szegedi Biológiai Központ; Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet) folyó kutatásokat és ezek alkalmazásait a mindennapi életben az ipartól az orvostudományig.

A programot előadások, valamint látványos és kipróbálható kísérletek színesítik, de az SZTE-n folyó fizikaképzéssel kapcsolatban is részletes információkkal szolgál a rendezvény.

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők, különösen a középiskolás korosztály tagjai előtt feltáruljon a fizikai kutatások szépsége, a mindennapi élet és a a tudományok egyre szorosabb összefonódása, valamint a természettudományos végzettség által kínált (kutatói és ipari) karrierlehetőségek választéka.

A részletes program:

9.00 - 13.00: Kutatói és kísérletes standok látogatása (folyamatos)

9.30 - 10.00: Lézerek: múlt, jelen, jövő (Dr. Szabó Gábor akadémikus előadása)

10.30 - 11.00: A hallás fizikája (Dr. Bari Ferenc egyetemi tanár előadása)

11.30 - 12.00: Technikai újdonságok (Dr. Benkő Zsolt főiskolai tanár előadása)

12.15: Kvíznyeremények és egyéb díjak átadása

További részletes információk a www.physx.u-szeged.hu weboldalon elérhetőek, valamint a kapcsolattartói e-mail címen

(szaszi@titan.physx.u-szeged.hu) kérhetőek.

A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!"

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.